Moștenitorii baronului Dániel Bánffy se vor adresa instanțelor internaționale, nemulțumiți că statul român a renaționalizat peste 9.300 de hectare de teren forestier în județul Mureș, care a aparținut lui Dániel Bánffy - a anunțat familia într-un comunicat remis agenției ungare de presă MTI. În document se arată că, pe baza sentinței pronunțate săptămâna trecută de Tribunalul Giurgiu, terenurile forestiere din apropierea localităților Răstolița, Stânceni și Lunca Bradului, care au fost retrocedate moștenitorilor lui Dániel Bánffy în anul 2007, au revenit în proprietatea Statului Român. Or, bunurile familiei, confiscate în timpul dictaturii comuniste, fuseseră retrocedate în 2007, tot pe baza unei hotărâri judecătorești.
În opinia moștenitorilor, organele competente românești au refuzat, timp de zece ani, executarea sentinței judecătorești definitive din 2007 și nu au eliberat titlul de proprietate referitor la acele terenuri, deși neexecutarea unei sentințe judecătorești definitive și irevocabile constituie o infracțiune - se scrie în comunicat. Autorii precizează că, după ce patru cereri de revizuire promovate de autoritățile românești au fost respinse, cea de-a cincea solicitare, formulată de Instituția Prefectului - Județul Mureș, a fost admisă, iar dosarul a fost strămutat la Judecătoria Giurgiu, având câștig de cauză, în sensul anulării hotărârii din 2007.
Conform comunicatului citat, de data aceasta, autoritățile s-au bazat pe ceea ce moștenitorii consideră o hotărâre judecătorească rușinoasă, obținută de la Arhivele Naționale, pronunțată în anul 1952, la finele unui proces înscenat și reflectând spiritul dictaturii comuniste. Prin sentința penală pronunțată de Tribunalul Capitalei în 1952,
Dániel Bánffy a fost condamnat la 8 ani de muncă silnică, interzicerea exercitării drepturilor civile pe o perioadă de 10 ani și confiscarea tuturor bunurilor pentru crime împotriva umanității, comise între anii 1940 și 1944. În interpretarea Judecătoriei Giurgiu, averea lui Dániel Bánffy a fost confiscată în urma acestei sentințe.
În opoziție cu cele de mai sus, moștenitorii afirmă că sentința pronunțată în 1952 nu poate sta la baza admiterii cererii de revizuire, neconstituind o probă nouă, întrucât documentul era accesibil și anterior. Mai mult, instanța de la Giurgiu a ignorat complet că în anul 1946, Curtea de Apel Cluj, o instanță încă independentă, l-a achitat definitiv și irevocabil pe Dániel Bánffy în privința faptelor imputate lui prin sentința din 1952, mai susțin moștenitorii, conform sursei citate.
Reamintim că, săptămâna trecută, Regia Națională a Pădurilor Romsilva și Instituția Prefectului - Județul Mureș au câștigat definitiv și irevocabil procesul cu urmașii baronului Dániel Bánffy, reușind menținerea în proprietatea statului a peste 9.300 de hectare de pădure din județul Mureș, această suprafață adăugându-se celor peste 220 de mii de hectare de pădure recuperate sau menținute în patrimoniul statului de către juriștii Romsilva, în ultimii doi ani și jumătate, au informat reprezentanții.