SAREA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE

Distribuie pe:

Nu demult, intrând într-un magazin, am dat peste o bătrânică foarte revoltată că nu reușea să găsească sare neiodată. Își vorbea sieși cu un ton ridicat, așa încât toți cei din jurul ei nu puteau decât să asiste la revolta care o măcina. O fi fost profesoară de chimie, mi-am zis, auzind cât de bine era informată despre necesarul de sodiu din organism și despre efectele excesului de iod. Cert este că mie mi-a trezit interesul.

Ajunsă acasă, am pornit să caut informații referitoare la sare. Am aflat astfel că, în anul 2002, a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 568, prin care se prevedea obligativitatea comercializării sării iodate pe piața românească, pe considerentul prevenirii bolilor apărute prin deficit de iod. Recomandarea a venit din partea Ministerului Sănătății și UNICEF, fără a întâmpina opoziții în procesul de legiferare. Nimic negativ până aici, mi-am zis, continuându-mi incursiunea prin materiale. Nu a trecut însă mult și am început să descopăr, unul câte unul, motive care să mă facă să trec în tabăra bătrânicii din magazin.

Potrivit unor studii, din cei aproximativ 20 de milioane de români, doar 8.000 de persoane ar avea nevoie de supliment de iod. Pentru ceilalți, putem vorbi despre „consum sporit de iod sintetic", consum care conduce la afecțiuni tiroidiene autoimune, favorizează supradezvoltarea și chiar apariția unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide. Nu am stat să citesc toate efectele negative, căci materialele găsite abundă în termeni medicali neprietenoși, dar am reținut afectarea vederii și pericolul pe care îl prezintă asupra femeilor însărcinate administrarea îndelungată a iodului. Sare consumăm zilnic, ori, în magazine, cea mai la îndemână sau chiar singura variantă este sarea iodată.

Dacă pe lângă aceste date de impact mai adăugăm faptul că sarea este tratată cu antiaglomerantul E 536 „ferocianura de potasiu" interzisă în alte țări și care, la peste 100 grade Celsius, se transformă în cianură de potasiu și clorură de fier, dar și antiaglomerantul E535 „ferocianura de sodiu", iată că obținem formula unui produs de o toxicitate rară, care determină prin consumul său îndelungat creșterea riscului de boli cardiace, dureri de cap, dificultăți în respirație și amețeli din cauza reducerii transportului de oxigen către sânge.

Aș vrea să o întâlnesc din nou pe acea bătrânică, să îi spun că datorită dânsei am început să caut în magazinele naturiste sarea gemă nerafinată, că datorită dânsei mă străduiesc să reduc consumul de sare și să înlocuiesc acel gust inconfundabil cu condimente naturale (piper, boia, usturoi, mărar, ceapă sau busuioc). Sărut-mâna și să fiți sănătoasă!

Lasă un comentariu