LACRIMILE, ANTIBIOTIC NATURAL ÎMPOTRIVA INFECȚIILOR OCULARE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Centrul Medical „Ramzey" din Minneapolis, citați de descopera.ro, susțin că prin plâns sunt eliberate emoțiile, fie ele negative sau pozitive, iar lacrimile reprezintă o formă de apărare a ochilor împotriva virusurilor, bacteriilor sau agenților iritanți.

Datorită compoziției lor similare cu cea a salivei, lacrimile se comportă ca un antibiotic natural, prevenind dezvoltarea infecțiilor oculare, substanța cu rol antibacterian din lacrimi numindu-se lisozimă. Alături de alți compuși, lacrimile conțin proteine, sare și hormoni.

Oamenii de știință americani prezintă câteva dintre beneficiile pe care plânsul și, în special, lacrimile le aduc sănătății noastre.

Mențin sănătatea ochilor - Lacrimile au rolul de a menține globul ocular lubrifiat. Fără lacrimi, membrana oculară poate fi deshidratată și astfel apare sindromul de ochi uscat. De aici pot decurge o serie de consecințe negative asupra vederii. Atunci când plângi, lacrimile asigură umiditatea membranelor oculare. În scop protector, lăcrimezi mai mult decât ai crede. Chiar dacă nu plângi în fiecare zi, corpul tău produce în jur de 200 ml de lacrimi, de cele mai multe ori, acestea ajungând în nas.

Te ajută să îți controlezi emoțiile - Plânsul este o formă de eliberare emoțională, dar și un mijloc de empatizare. Plânsul scoate la iveală nevoia de protecție și este un mod de a solicita ajutorul.

Elimină stresul și toxinele - Structura chimică a lacrimilor depinde de factorul care le cauzează. Așadar, lacrimile reflexive (cele cauzate de tăierea cepei, de exemplu) sunt formate din 98% apă, în timp ce lacrimile emoționale sunt pline de hormoni ai stresului, care astfel sunt eliminați din organism. Iată cum se explică faptul că te simți mai bine după ce plângi. Totodată, plânsul declanșează eliberarea de endorfine, la fel ca exercițiile fizice sau râsul.

Femeile plâng mai mult decât bărbații - Femeile plâng de patru ori mai mult decât bărbații, această diferență fiind explicată prin acțiunea hormonilor feminini sau masculini. Testosteronul previne lăcrimarea, în timp ce prolactina stimulează empatia și lacrimile.

Lasă un comentariu