AGERPRES lansează la Reghin documentarul video „Marea Unire - România, la 100 de ani" și expoziția de fotografie „România: Evoluție"

Distribuie pe:

Agenția Națională de Presă AGERPRES, în parteneriat cu Municipiul Reghin, lansează, la Reghin, în data de 11 iulie 2018, începând cu ora 20.00, documentarul „Marea Unire - România, la 100 de ani".

Proiecția va avea loc la Casa de Cultură „Eugen Nicoară" din Reghin, iar în deschiderea acesteia va fi prezentată și expoziția de fotografie, numită „România: Evoluție", cu cele mai bune fotografii realizate de către fotoreporterii agenției în ultimii ani, imagini din arhiva AGERPRES, dar și din cea a Associated Press.

La eveniment va participa unul dintre realizatorii documentarului „Marea Unire - România, la 100 de ani", Marilena Stănescu, alături de care se vor afla vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Alexandru Cîmpeanu, primarul municipiului Reghin, Maria Precup, și istoricul Liviu Boar, care va prezenta o selecție din studiul său „Ideea de unitate a românilor", cu referire la fotograful Marii Uniri.

Documentarul „Marea Unire - România, la 100 de ani" prezintă mărturii ale urmașilor celor care au luptat în Primul Război Mondial, dar și o colecție de momente istorice importante în nașterea acestui stat. Echipa AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord și Transilvania, iar descendenții celor care au pus umărul la reîntregirea țării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o națiune fără granițe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Documentarul „Marea Unire - România, la 100 de ani" este realizat de Mihuț Năstăsache, Marilena Stănescu și Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu și Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuț Năstăsache și Camelia Moise. Grafica, sunetul și montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat, oficial, la data de 22 februarie 2018, documentarul video „Marea Unire - România, la 100 de ani", special conceput pentru sărbătorirea Centenarului.

Pe parcursul anului 2018, AGERPRES a organizat și va organiza mai multe evenimente, în România și în străinătate, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Trailerul documentarului poate fi accesat la: https://goo.gl/3V2Xfa.

Despre „România: Evoluție"

Expoziția de fotografie „România: Evoluție" cuprinde imagini din arhiva istorică a agenției AGERPRES, cele mai bune imagini care ilustrează evoluția României, realizate în ultimii ani, de către fotoreporterii Agenției Naționale de Presă, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, înfățișând personalități precum Maria Tănase și George Enescu. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.

Parteneri: Associated Press, TAROM; susținut de Centenarul Filmului Românesc, Institutul Cultural Român; văzut de Radio Guerrilla; parteneri media: Antena 3, Europa FM, Radio România, TVR.

Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, fluxurile de limbă engleză și maghiară, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

Lasă un comentariu