ISĂRESCU: „AM FOST ACOLO, AM PUS MÂNA PE AUR"

Distribuie pe:

• Parte din rezerva internațională a României, adică între 9 și 10% o reprezintă cele 104 tone de aur. Din 1994, parte din această rezervă a început să fie plasată în afara României, iar din 2002, 60% din cantitatea totală este depozitată la Banca Angliei.

• Din acest motiv, în ultima vreme au apărut mai multe voci care spun că BNR a înstrăinat rezerva și că aceasta nu poate fi folosită în cazuri de urgență. Guvernatorul BNR spune, însă, că rezerva este mereu la dispoziția statului român și că decizia de a ține 60% din cantitate în afara țării dă mai multă credibilitate României.

„Astă toamnă am fost acolo, am pus mâna pe el și, vorba poetului, am strigat: Este!", a declarat Isărescu în conferința de prezentare a Raportului anual de activitate al BNR pe 2017.

Șeful băncii centrale spune că verificarea aurului depozitat în străinătate este făcută de instituții internaționale. „Credeți că Banca Angliei primește ceva fără să verifice? Dacă lingoul acela este puțin deformat, ni-l dă înapoi."

• Auditul intern a fost realizat de Direcția de Audit Intern din BNR, printr-un proces extrem de laborios, în condițiile numărului mare de monede de aur, unele cu valoare numismatică. De auditul extern, încheiat în primăvara acestui an, s-a ocupat Direcția Emisiune, Tezaur și Casierie, ai cărei specialiști s-au deplasat la Banca Angliei, acolo unde România are depozitate 61 de tone de aur, sub formă de lingouri.

• „Aurul BNR în contul de la Banca Angliei este în permanență aurul nostru. Nu este înstrăinat și este la dispoziție în orice moment", a mai spus Isărescu.

• Raportul anual al BNR conține, în premieră, și un subcapitol special dedicat evoluției rezervei de aur a României în perioada 1990-2017, interval în care rezerva a crescut cu 36 de tone. „Am ieșit cu acest raport după ce am terminat auditul intern al rezervei de aur. Dacă tot i-am lăudat pe cei de la operațiuni de piață, trebuie să laud și Direcția de Audit Intern. Nu am ieșit cu raportul până nu am auditat la gram, repet, la gram, cantitățile de aur din Tezaur. Nu uitați că avem o parte din rezervă, o cantitate pe care cândva o s-o prezentăm, sub formă de monede. Să cureți vreo două milioane de monede! A durat ani buni ca fiecare monedă să fie luată, să vadă dacă nu are valoare numismatică. Pe unele le-am găsit cu valoare numismatică. Altminteri, ele, monedele de aur, având compoziții diferite, unele fiind deteriorate, inclusiv prin uzură, ar fi trebuit topite și transformate în aur standard, dar noi am zis că istoria contează. Și, într-adevăr, am descoperit vreo 60-70 de monede cu valoare numismatică", a declarat guvernatorul.

 

Lasă un comentariu