Camera de Comerț și Industrie a României:„ABUZURILE FUNCȚIONARILOR PUBLICI PUN ÎN PERICOL INVESTIȚIILE"

Distribuie pe:

Reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) atrag atenția că modificările aduse Codului Penal sunt extrem de toxice pentru sănătatea mediului de afaceri național, iar ele vor duce la abuzuri pe scară largă împotriva companiilor și a antreprenorilor.

„Abuzurile unor reprezentanți ai statului sunt nu doar certe, ci și foarte frecvente, fiind confirmate de decizii ale instanțelor românești. Abuzurile funcționarilor publici pun în pericol investiții generatoare de locuri de muncă și afectează mediul concurențial național.

Antreprenorii români din toată țara s-au lovit în multe situații, între altele, de întârzierea nejustificată a unor avize solicitate de lege sau de fraudarea procedurilor la licitațiile publice.

Cu atât este mai surprinzătoare decizia din Parlament, cu cât oamenii de afaceri români au cerut, în repetate rânduri, de-a lungul anilor, măsuri pentru reducerea arbitrariului din deciziile instituțiilor publice de la nivel local și central. De aceea, o justiție eficientă, având la dispoziție un Cod Penal modern, reprezintă o așteptare importantă a companiilor și a antreprenorilor români.

În opinia sistemului cameral, România are nevoie de o legislație penală care să respecte standardele europene, iar o modificare a legilor penale în pripă nu face decât să slăbească credibilitatea țării în fața partenerilor europeni. Modificarea intempestivă a Codului Penal creează percepția de lipsă de predictibilitate și va afecta negativ credibilitatea României ca destinație de investiții.

Considerăm că România trebuie să dea un semnal puternic că reușește să se ancoreze în principiile democratice europene, iar, pentru asta, coaliția majoritară ar trebui să aștepte avizul Comisiei de la Veneția, pe care România l-a solicitat. Așteptarea avizului Comisiei de la Veneția ar fi și un semn de seriozitate a României în fața partenerilor europeni.

Considerăm că aplicarea nediscriminatorie și cu fermitate a legii, inclusiv prin posibilitatea de a pedepsi abuzurile, reprezintă un element care va duce la creșterea investițiilor în crearea de locuri de muncă.

Camera de Comerț și Industrie a României solicită public părților interesate să facă tot ce este posibil pentru anularea acestor modificări nocive care vor duce la abuzuri pe scară largă împotriva companiilor și a antreprenorilor din România", se arată într-un comunicat de presă al CCIR.

Lasă un comentariu