CUM ÎI PREGĂTIM PE COPII SĂ IA PROPRIILE DECIZII

Distribuie pe:

A-l învăța pe cel mic să ia decizii este o componentă foarte importantă din educația copiilor. De multe ori, părinții au tendința să îi cocoloșească pe copii, să le impună ce e bine și ce nu, privându-i astfel de posibilitatea de a face propriile alegeri, de a lua propriile decizii.

Dacă nu sunt lăsați să facă alegeri, să ia decizii, copiii nu vor reuși niciodată să înțeleagă care sunt consecințele faptelor lor. Numai prin experiență proprie își vor dezvolta abilitatea de a reacționa, de a gândi, de a hotărî, de a acționa în consecință.

Însă, din dorința de a-i proteja, părinții tind uneori să facă prea mult pentru copiii lor. Fie că nu le permit să își administreze banii de buzunar, fie să își aleagă materiile opționale sau să își exprime părerile, iar copiii mult prea protejați ajung adulți incapabili să ia propriile decizii.

Oricât de mult și-ar dori, părinții nu pot trăi viețile copiilor lor și nici să îi țină pe aceștia o viață întreagă departe de pericole. Experiențele sunt cele mai bune lecții de viață, iar responsabilitatea părinților este să îi ajute să crească și să câștige încredere în propriile decizii.

În opinia unor psihologi, citați de descopera.ro, există câteva lucruri pe care părinții nu ar trebui să le facă niciodată în locul copiilor, astfel:

Nu vorbiți în locul lor – Totul începe cu acele momente fericite când un copil mic este întrebat care este numele lui sau câți ani are. Speriați că nu vor da răspunsul corect, le luăm copiilor noștri șansa de a răspunde singuri. Puteți da indicii copiilor, dar niciodată nu vorbiți în locul lor.

Lasă-i să își aleagă prietenii - Mulți părinți încearcă să devină prieteni cu copiii lor și nu acceptă ca aceștia să aibă secrete față de ei. Putem înțelege cu ușurință de ce părinții doresc acest lucru, care nu este deloc greșit, dar să încercăm să ne uităm în profunzimea nevoilor copilului și să îl lăsăm să își aleagă propriii lui prieteni printre copiii de vârsta lor.

Între nevoie și dorință - Știm foarte bine că broccoli este mult mai sănătos decât bomboanele și că o pereche de pantofi este mai utilă decât o nouă păpușă. Dar, atunci când vine vorba de preferințele muzicale, cărți, alegerea hainelor sau a rechizitelor școlare, lăsați-i să își exprime personalitatea. Altfel, viitorul adult nu va fi capabil să ia propriile hotărâri.

Lasă-i să își administreze banii de buzunar - Nu-i da bani ficși atunci când îl trimiți la magazin și lasă-l să își administreze bugetul pentru fiecare săptămână în parte. Învață-l să fie responsabil și permite-i să facă propriile alegeri atunci când vine vorba despre cheltuieli. Permite-i să își dezvolte interesele și hobby-urile. Părinții încearcă, subconștient, să impună propriile hobby-uri copiilor lor, ceea ce este un lucru foarte greșit.

 

Lasă un comentariu