„Studenții de azi - profesioniștii de mâine"

Distribuie pe:

Timp de 36 de luni, la Universitatea „Petru Maior" din Târgu-Mureș (în calitate de beneficiar) se derulează Proiectul privind învățământul secundar (ROSE) cu tema ,,Studenții de azi - profesioniștii de mâine". Finanțat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acesta va fi implementat de Ministerul Educației Naționale pe o perioadă de 7 ani (2015-2022). Își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat.

Grupul țintă al Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Petru Maior" din Târgu-Mureș este format din beneficiarii direcți, unde vor fi incluși toți studenții admiși în anul I de studii de licență cu media mai mică sau egală cu 7 la examenul de Bacalaureat și/sau cei cu burse sociale, indiferent de regimul de finanțare al studiilor (buget sau taxă), precum și studenții care fac parte din categoriile defavorizate. Totalul estimat al numărului de studenți cuprinși în grupul țintă este de 304, aflăm de la conf. univ. dr. Arina Modrea, director grant. Domnia sa adăuga și că, alături de beneficiarii direcți ai grupului țintă se adaugă cei indirecți, formați din: cadre didactice ale facultății, ale DPPD, personal specializat afiliat CCOC, asociații studențești (ESTIEM, Liga studenților). Numărul total al participanților în sub-proiect pe întreaga perioadă de implementare este de aproximativ 1.100.

Proiectul este structurat în trei componente. Primele două sunt concepute pentru a aborda aspecte de natură academică și socială care conduc la performanța scăzută a elevilor în învățământul secundar superior, precum și în primii ani din învățământul terțiar. A treia componentă include atât managementul de proiect, monitorizarea și evaluarea impactului acestuia, cât și activitatea de evaluare a intervențiilor existente, care abordează constrângerile financiare ale elevilor din învățământul secundar superior provenind din grupuri dezavantajate.

Ultima activitate desfășurată în cadrul proiectului - ,,Prezentări de exemple de bune practici ale absolvenților de universități", a avut loc la începutul acestei luni. Invitați la eveniment au fost ERCEAN Constantin și SIMION Alexandru Robert - absolvenți ai Universității „Petru Maior" din Târgu-Mureș.

După înregistrarea participanților, absolvenții au vorbit despre experiențele avute. Au urmat dezbateri, analize, studii de caz, discuții cu grupul țintă și prezentarea oportunităților oferite de programele de studii și de formare profesională de către absolvenții de universități. La final, nu au lipsit concluziile, în baza dezbaterilor susținute.

Lasă un comentariu