LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 11 iulie 2018, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" din Tg.-Mureș a organizat o conferință cu tema „Pacea de la București - (Buftea), impusă României de Puterile Centrale - 7 mai 1918", susținută de domnul prof. dr. FELICIAN SUCIU, ea înscriindu-se în ciclul de conferințe prin care punctăm evenimentele importante din anul omagial al Marii Uniri din 1918.

În deschiderea activității, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu" din Tg.-Mureș, IOAN BERȚA, ne-a informat că a fost prezent în această săptămână, împreună cu alți reprezentanți ai filialelor din țară, la o activitate de omagiere a jertfelniciei românești la „Crucea Iancului" de la Mărișel, ocazie cu care, președintele pe țară a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu" a felicitat filiala Mureș și pe președintele ei, pentru faptul că este una din filialele cele mai active din teritoriu, care desfășoară și participă la foarte multe activități specific profilului său.

Conferința domnului prof. dr. Felician Suciu a fost una extrem de condensată, cu foarte multe noutăți, ținând cont că despre acest subiect se vorbește puțin în istoriografia noastră, și atunci lapidar. Tocmai de aceea domnia sa și-a sintetizat materialul pe mai multe puncte, pentru a ne putea prezenta și a putea înțelege contextul în care această pace i s-a impus României după ce, ca de atâtea ori în istorie, aliații noștri ne-au trădat în totalitate; prevederile pe capitole ale tratatului și consecințele acestuia pentru România; „actorii principali" care au negociat la tratative și ce interese aveau fiecare; concluzionând că:

- acest tratat de pace a fost unul dintre cele mai umilitoare și mai dezavantajoase tratate de pace din istoria noastră, el fiindu-ne impus forțat, motiv pentru care

s-a apreciat că, de fapt, a fost în realitate un dictat;

- prin prevederile sale, Germania a înrobit pur și simplu România, aceasta urmând a deveni sclava ei economică;

- am pierdut Dobrogea, Carpații, gurile Dunării, petrolul, sarea, grâul, fondul forestier, transporturile feroviare etc.;

- s-au rectificat în defavoarea noastră granițele cu Austro-Ungaria;

Dacă n-am fi semnat tratatul de pace, Puterile Centrale ar fi amenințat cu invadarea țării și dezmembrarea ei.

A fost una din clipele de răscruce ale istoriei noastre, când s-a văzut încă odată că în această parte de lume noi nu avem prieteni, că bogățiile pământului românesc sunt blestemul nostru, că noi trebuie să fim mereu uniți pentru a putea răzbi prin această mincinoasă lume, învățăminte de care nu vrem să ținem cont nici acum.

Ar fi de dorit ca astfel de teme, ca cea de față, să fie prezentate și în mass-media, pentru ca la ele să aibă acces un segment cât mai mare de populație, care să cunoască, pe bază de documente, istoria noastră, și mai ales faptul că întotdeauna unirea noastră la un loc a fost pentru noi putere și izbândă.

Apoi, domnul Ioan Berța ne-a prezentat din presa de acum 100 de ani (ziarul Libertatea) un articol intitulat „Răspuns la proclamația guvernului ungar care a refuzat orice drept minorităților", în care autorul a devoalat faptul că, prin acest act și mai ales pornind de la ideea mincinoasă de libertate lansată, guvernul ungar vroia să momească minoritățile pentru a accepta Proclamația și a face apoi ce știa el mai bine, anume, maghiarizarea forțată, lipsirea totală de drepturi a „minorității" române, cu toate că ea reprezenta, la acea dată, 13 milioane de suflete, din totalul de 16 milioane cât avea Ungaria. Scopul urmărit era, de fapt, distrugerea statului român. Noroc că românii voiau unire și că au luptat cu ardoare pentru înfăptuirea ei.

În final, clipa de poezie a fost susținută de poeții dr. MARCOCI DORIAN, SILVIU RAȚIU și subsemnatul, cu poezii care au încântat audiența.

Lasă un comentariu