Iubirea, sărutul și... otrava

Distribuie pe:

„DUMNEZEU M-A SĂRUTAT PE GÂT".

Luciano Pavarotti (1935-2007), celebru tenor de operă al secolului XX, a fost singurul cântăreț de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări. S-a născut la Modena, în nordul Italiei, și a murit tot la Modena, în urma unui cancer la pancreas. În copilărie a făcut mult sport, fiind și la o vârstă înaintată pasionat de fotbal, tenis, călărie. A debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia în anul 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema", de Puccini. A avut patru fete, trei din prima căsătorie, cu Adua, și o fată împreună cu a doua soție, Nicoleta Mantovani. Pe 11 august 1999, Luciano Pavaroti a susținut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piața Constituției din București, având în program canțonete și arii din opere. A susținut ultimul său concert în februarie 2006, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, când a interpretat Nessum dorma.

S-a remarcat mai mult prin faimoasele concerte televizate „CEI TREI TENORI", fiind unul din cei trei care, alături de PLACIDO DOMINGO și JOSE CARRERAS, au făcut mult mai cunoscută muzica de operă. A fost recunoscut pentru filantropia sa, a adunat bani pentru refugiați și pentru Crucea Roșie, fiind adeseori premiat pentru activitățile sale filantropice. În anul 1988 a fost numit Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Republica Italia.

***

„Ce este OTRAVA? Orice reprezintă mai mult decât necesitatea noastră este otravă. Poate fi putere, avere, foame, ego, aviditate, lene, iubire, ură sau orice altceva. Ce este FRICA? Neacceptarea nesiguranței. Dacă acceptăm nesiguranța, frica se transformă în aventură. Ce este INVIDIA? Neacceptarea binelui din alții. Dacă acceptăm acest bine, invidia se transformă în inspiratie. Ce este FURIA? Neacceptarea lucrurilor pe care nu le putem controla. Dacă le acceptăm, furia se transformă în toleranță. Ce este URA? Neacceptarea unei persoane așa cum este. Dacă acceptăm persoana necondiționat, ura se transformă în iubire".

Rumi (1207-1273), poet musulman turc din secolul al XIII-lea, jurist, învățător islam, teolog și mistic Sufi. Influența lui Rumi depășește frontierele naționale și diviziunile etnice: tadjici, turci, greci, pahtuni, alți musulmani din Asia centrală sau de sud. Poemele sale au fost traduse în mai multe limbi ale lumii și transpuse în diferite formate. Rumi a fost descris ca fiind „cel mai popular poet" și cel mai bine vândut din Statele Unite.

***

„Răul este lipsa binelui; Răul este absența lui Dumnezeu."

Bernonos (1888-1948), romancier, eseist și dramaturg francez. Scrierile sale sunt de orientare catolică și antifascistă, se caracterizează prin forță dramatică și profunzime psihologică. Din aceste scrieri amintim: „Sub soarele lui Satan", „Bucuria", „Franța contra roboților", „Scrisori către englezi", „Marile cimitire sub lună".

***

P.S. „Este vreunul dintre noi în suferință? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi. Este bolnav cineva dintre voi? Să cheme preoții bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în Numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica și de va fi făcut păcate se vor ierta lui" (Iacob 5, 13-15).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu