„Veche", „Nouă", „Ortodoxă": CIA prevede o Europă fragmentată

Distribuie pe:

CIA (Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite) și Stratfor (agenție americană de analize strategice și militare) anticipează schimbări importante pe continentul european, până în 2025, relatează postul de televiziune sârb B92, citând ediția din 10 iulie a cotidianului belgrădean „Vecernje Novosti".

CIA consideră că, în viitorul apropiat, continentul european va fi diferit față de ceea ce este el în prezent - concret, el va fi divizat în trei părți: „Europa nouă", „Europa veche" și „Europa ortodoxă", din care va face parte și Serbia.

În același timp, Stratfor prevede schimbări majore - consolidarea Poloniei și a României, printr-un parteneriat strategic cu SUA, creșterea Turciei, ca putere regională, și scăderea influenței Germaniei.

Potrivit CIA, până în 2020, va exista un bloc vestic - „vechea Europă", alcătuit din: Germania, Franța, Austria, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia, Suedia, Norvegia, Finlanda; „noua Europă" va include: Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia - țări care, mai ales cele membre ale fostului Tratat de la Varșovia, vor forma principalul bastion militar american din Europa.

Cu un deceniu în urmă, CIA a anticipat, de asemenea, că Europa se va confrunta cu o criză majoră, îngreunând procesul de aderare a statelor balcanice la UE. Din acest motiv, chiar la acea vreme, perspectiva era că Serbia, Bulgaria, Macedonia și România vor forma „Grupul ortodox", care va include și Bosnia-Herțegovina și Albania, precum și Kosovo, tratat ca entitate separată. Între timp, în „zona catolică", țările est-europene vor fi sub patronajul SUA, a mai previzionat CIA.

Frământările care au debutat în 2008, de când UE are probleme, au zdruncinat unitatea blocului comunitar - iar Stratfor a prevăzut că, dacă ar supraviețui, Uniunea Europeană cu greu ar putea să restabilească această unitate și ar funcționa într-o manieră mult mai restrânsă și mai fragmentară. „În următorul deceniu, Europa va fi caracterizată prin creșterea statelor naționale, ca forță motrice pe continent. Numărul statelor naționale va crește, probabil, prin mișcări de secesiune sau prin destrămarea unor țări", afirma Stratfor într-o proiecție a Europei până în 2025.

Aceste previziuni, făcute cu zece ani în urmă - și conform cărora relațiile din interiorul Europei vor fi extrem de imprevizibile și instabile -, s-au împlinit deja, iar acest lucru va duce la incapacitatea zonei de liber schimb de a funcționa în lipsa unui grad mai mare de protecționism. Acest lucru va afecta în mod deosebit Germania, în timp ce Polonia își va crește puterea regională. Se subliniază că, până la sfârșitul deceniului, Turcia se va ridica la nivelul unei puteri regionale, ca principal rival al Iranului.

Declinul economic al Europei se datorează și îmbătrânirii continentului, fapt care, așa cum a prevăzut CIA, afectează nu numai pierderea puterii UE ca actor mondial, ci și soarta NATO și, în general, a vechilor alianțe militare.

E lucru știut că fața Europei se schimbă, semnificativ, prin migrații, mai ales din țările musulmane. Cu un deceniu în urmă, CIA a prevăzut că, până în anul 2025, populația musulmană din Europa va ajunge de la 22% la 37% , ceea ce ar putea spori și mai mult tensiunile pe continent.

CIA a anticipat, de asemenea, că relațiile dintre SUA și Europa vor fi „semnificativ diferite" până în 2020 - lucru la care noul șef al Casei Albe, Donald Trump, lucrează în mod evident. Acest lucru, așa cum s-a anticipat, va duce la abaterea de la acele instituții cu care ne-am obișnuit încă de la Al Doilea Război Mondial. NATO ar putea fi slăbită și înlocuită cu o altă arhitectură europeană de apărare. (sursa și foto - www.b92.net)

N. trad. Agenția americană de analiză și informații Stratfor reiterează, practic, opinia exprimată încă în 2015, că, până în 2025, Bucureștiul și Varșovia își vor consolida poziția economică și politică în zonă, beneficiind de pe urma parteneriatului strategic cu SUA, întrucât Washingtonul, odată angajat într-o relație de tip strategic, este interesat ca partenerii săi să devină cât mai puternici din punct de vedere economic.

Pe de altă parte, demnă de luat în considerare este, în context, declarația Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg, făcută în cadrul summit-ului de la Bruxelles, din aceste zile, privind măsurile de securitate în zona Mării Negre și rolul României: „Am stabilit că vom întări prezența înaintată a NATO pe flancul estic în România și în zona Mării Negre. Ne vom dezvolta, de asemenea, capacitățile marine și în completarea prezenței noastre în regiunea Mării Negre, unde avem forțe terestre, aeriene și navale. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am discutat este capacitatea de a întări și de a muta aceste forțe dacă este necesar", a declarat Stoltenberg.

 

Lasă un comentariu