Matematica, iadul și... copilașul

Distribuie pe:

„Marele matematician elvețian LEONHARD EULER este autorul unei formule matematice, care dovedește că există Dumnezeu. O anecdotă celebră, inspirată din argumentele filosofice ale lui Euler, referitoare la religie, este datată din timpul când activa la Academia din Sankt Petersburg. Filosoful francez Denis Diderot vizita Rusia, la invitația împărătesei Ecaterina cea Mare. Împărăteasa era alarmată de faptul că filosoful, prin argumentele sale ateiste, putea să influențeze negativ pe unele persoane de la curtea imperială. Diderot a fost informat că există un matematician care demonstrează matematic existența lui Dumnezeu. Leonhard Euler a fost adus în fața asistenței și a demonstrat matematic existența lui Dumnezeu. Diderot, surprins de demonstrația făcută și de hohotele de râs ale asistenței, a cerut împărătesei să plece din Rusia, ceea ce s-a și întâmplat".

Leonhard Euler (1707- 1783), unul din cei mai importanți matematicieni din istorie și cel mai mare matematician al sec. al XVIII-lea. El este matematicianul cu cea mai întinsă operă din istorie, potrivit unei analize făcute de prof. român Ion Chițescu. La vârsta de 13 ani s-a înscris la Universitatea din Basel, cu scopul de a se pregăti pentru o carieră teologică și filosofică, dar până la urmă a optat pentru matematică. În anul 1723 a absolvit Facultatea din Basel, obținând titlul de master în filosofie. În 1727 a primit marele premiu la un concurs al Academiei din Paris, dedicat modalității optime de aranjare a catargelor la un vapor. În cariera sa a obținut de 12 ori premiul Academiei din Paris. În anul 1727, la vârsta de 20 de ani, și-a susținut teza de doctorat, cu titlul „Despre acustică". Din cauza muncii extenuante, la vârsta de 28 de ani și-a pierdut vederea la ochiul drept. La propunerea lui Frederic cel Mare al Prusiei, merge la Academia de la Berlin, unde va locui timp de 25 de ani, perioadă în care scrie peste 380 de articole și 200 de scrisori pe teme științifice și a publicat 2 cărți de analiză matematică. Moare la vârsta de 76 de ani, în anul 1783, la Sankt Petesburg.

***

„ÎN LOC SĂ NE CERTĂM DACĂ EXISTĂ UN RAI ÎN CER, MAI BINE SĂ NE UNIM PENTRU CA PĂMÂNTUL SĂ NU MAI FIE UN IAD ȘI PENTRU CA ȘI COPIII NOȘTRI SĂ NU MAI CUNOASCĂ GROZĂVIILE RĂZBOIULUI".

Thorez Maurice (1900 - 1964), militant de seamă a mișcării muncitorești franceze și internaționale, secretar general al PCF din 1930 până în 1964, ministru al serviciilor publice și vicepreședinte al Consiliului în 1947. A făcut 11 luni de închisoare pentru opiniile sale, de multe ori fiind în totală opoziție cu conducerea comunistă a timpului, ceea ce a dus la un sectarism în partid, el având de suferit datorită ideilor sale: „Vrem ca fiecare membru de partid să-și exprime liber opinia, să critice conducerea..." Moare brusc în urma unui atac de cord. Rămâne ca una din marile figuri comuniste ale Europei de Vest, cu calități fundamentale incontestabile: claritatea expresiei, sinteza, comportamentul popular.

***

„DUPĂ CUM UN COPILAȘ ARE NEVOIE SĂ-ȘI SIMTĂ PĂRINȚII ALĂTURI, CĂND SE TREZEȘTE ȘI SE CULCĂ, DACĂ EȘTI UN BUN FIU AL LUI DUMNEZEU, CĂTRE EL ÎȚI VEI ÎNDREPTA PRIMUL ȘI ULTIMUL GÂND DE FIECARE ZI".

Josemaria Escriva(1902-1975), scriitor, preot spaniol, sfânt al Bisericii Catolice. Cartea lui cea mai cunoscută este „DRUM" (Camino), un bestseller al spiritualității, care a vândut 5 milioane de copii în 49 de limbi. Este autor a mai multor cărți, multe dintre ele nepublicate. A mai publicat: „Brazdă", „Forja", „Este Iisus care trece", „Prietenii lui Dumnezeu", „Sfântul Rozariu", „Biserica mama noastră", „Via Crucis". A primit numeroase premii și distincții, printre care : „Doctor honoris causa" la Universitatea din Zaragoza și numirea de „Monsenior" de către Papa.

***

P.S. „Și orice duh, care nu mărturisește pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui Antihrist, despre care ați auzit că vine și acum este chiar în lume" (Ioan 4, 3).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu