Premiul Nobel acordat lui George Emil Palade, în Tezaurul Istoric al Muzeului Național de Istorie!

Distribuie pe:

Premiul a fost donat Muzeului Național de Istorie a României de către Philip Palade, fiul lui George Emil Palade, care a îndeplinit astfel voința testamentară a tatălui său, decedat în 2008.

De ce a durat atâta vreme până când diploma și medalia, cu o valoare de 400.000 de dolari, au ajuns în România, alături de alte 200 de distincții, care au fost donate Universității de Medicină „Carol Davila", și care sunt aspectele juridice ale acestei donații, care a fost coordonată, din punct de vedere legal, de compania de avocatură Rubin, Meyer, Doru și Trandafir?

Angajații Muzeului National de Istorie a României aduc scaune pliante în sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României, în care urmează să aibă loc conferința de presă și ceremonia care marchează donația însemnelor (medalia și diploma) care atestă decernarea Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină, în 1974, profesorului doctor George Emil Palade și colegilor săi Albert Claude și Christian de Duve, pentru descoperirile lor în domeniul organizării structurale și funcționale a celulelor. Sala este deja plină, sunt și mulți elevi de școală generală care au venit să urmărească evenimentul, iar acest lucru l-ar fi bucurat, cu siguranță, pe George Emil Palade.

„A fost dorința tatălui meu de a dona medalia Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila», pentru a inspira studenții să urmeze cariere în cercetarea științifică, dar din diferite motive, printre care și unele care țin de siguranță, nu a fost posibil să realizăm acest lucru, în ciuda multor ani de încercări.

Celelalte premii obținute de el vor fi găzduite de Universitate, în timp ce medalia și diploma care constituie Premiul Nobel vor fi găzduite de Muzeul Național de Istorie a României", spune Philip Palade, fiul lui George Emil Palade, a cărui carieră este, de asemenea, în domeniul cercetării științifice, într-un interviu acordat wall-street.ro.

Valoarea materială a Premiului Nobel acordat lui George Emil Palade: 400.000 de dolari americani.

Donația de către Philip Palade, în calitate de moștenitor al lui George Emil Palade, a Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină către Muzeul Național de Istorie a României nu a fost foarte ușor de realizat și nu neaparat din cauza aspectelor juridice, ci mai mult din cauza faptului că nu a existat un precedent.

„Contractul în sine nu este ceva nemaîntâlnit, unicitatea lui este dată de faptul că nu s-a mai petrecut o donație de premiu Nobel în România. Acesta este lucrul cu adevărat special. Noi, ca firmă, a trebuit să ne asigurăm că lucrurile sunt foarte clare, că, din punct de vedere formal, actul juridic este o donație, iar drepturile și sarcinile fiecărei părți sunt expres prevăzute, astfel încât să nu existe loc de interpretări. În urma acestei donații s-au transferat toate drepturile și obligațiile asupra Premiului Nobel, constând în medalia de aur și diploma aferentă acesteia. Până la acest moment, nu am mai avut experiențe legate de donații de bunuri către muzee, însă am fost firma care, printre altele, a retrocedat castelul Bran și a recuperat bunurile aparținând familiei Cella Delavrancea. Prin urmare, putem spune că experiența noastră juridică în zona bunurilor culturale nu este tocmai nouă. Domeniul cultural presupune anumite particularități și din perspectiva juridică, sunt acte normative care reglementează aceste lucruri. Pot spune că a fost foarte interesant să obținem o evaluare a premiului Nobel, pentru a putea perfecta contractul de donație în România.

Acest lucru s-a putut realiza numai în Statele Unite ale Americii, deoarece în țară, și nu doar la noi, nu exista un precedent la care eventuali experți sau societăți specializate în evaluarea de bunuri să se raporteze. Conform raportului de evaluare întocmit de către societatea americană Spectrum Group International, valoarea materială a premiului este de 400.000 de dolari", spune Cătălin Boltașu, senior lawyer în cadrul companiei de avocatură Rubin, Meyer, Doru și Trandafir, într-o declarație acordată wall-street.ro.

Colaborarea familiei Palade cu firma de avocatură în privința aspectelor juridice ale donației Premiului Nobel - caracterizată de către dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, manager al Muzeului Național de Istorie a României, drept cea mai importantă donație din istoria muzeului, care pe 8 mai a împlinit 46 de ani de existență - a venit ca urmare a colaborării de durată pe care familia Malaxa o are cu Rubin, Meyer, Doru și Trandafir.

„Noi am asistat familia Malaxa în procesul de retrocedare a proprietăților lor și s-a creat această legătură între noi și membrii familiei Malaxa, din care domnul Philip Palade face parte. În acest context, implicarea noastră în asistența juridică privind donația a fost firească", explica Cristina Tararache, managing associate la Rubin, Meyer, Doru și Trandafir.

George Emil Palade: Românul genial care a emigrat în America

George Emil Palade s-a născut pe 19 noiembrie 1912, în Iași, România, dar a emigrat după Al Doilea Război Mondial, în care a activat ca medic, în Statele Unite ale Americii, împreună cu soția sa, Irina Malaxa, fiica industriașului Nicolae Malaxa.

În România, a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila", manifestând încă din timpul studiilor o înclinație către cercetarea științifică.

„Tumultoasele vremuri ale războiului și ale anilor ce i-au urmat se termină până la urmă, totuși, cu bine, la New York, unde are prilejul să lucreze încă de la început cu unul dintre cele mai recente, mai moderne și mai performante mijloace de cercetare științifică, microscopul electronic, inventat de Ernst Ruska în 1930, care părea impropriu pentru biologia celulară.

George Emil Palade a găsit procedeul de fixare cu tetraclorură de osmiu tamponată cu veronal sodic, și care îi poartă numele: fixatorul Palade, și astfel probele au putut fi studiate la microscopul electronic. George Emil Palade a fost primul care a văzut și a descris ribozomii, încă din 1952, din care cauză, o bună bucată de vreme au fost denumiți granulele lui Palade", spune inginerul George Palade, fiul său din a doua căsătorie, prezent la conferința de presă.

Activitatea din Statele Unite ale Americii a lui George Emil Palade s-a desfășurat la Institutul pentru Cercetare Medicală Rockefeller din New York, apoi la Universitățile Yale și San Diego.

În 1974, la un an dupa ce plecase de la Centrul Rockefeller la Universitatea Yale, George Emil Palade primea Premiul Nobel pentru fiziologie și medicină, alături de prietenii și colegii săi, Albert Claude și Christian de Duve.

Mai poate apărea un George Emil Palade în România zilelor noastre?

Philip Palade spune că, daca ar fi rămas în România, cel mai probabil că George Emil Palade nu ar fi reușit să facă descoperirile științifice care i-au adus Premiul Nobel și că, din păcate, nici în prezent lucrurile nu stau mai bine din acest punct de vedere.

„Doar în Statele Unite ale Americii a putut fi expusă pe atunci noua tehnologie a microscopiei electronice, care le-a permis pionierilor ei să pătrundă în interiorul celulelor, să studieze funcționarea organitelor din celule și să pună bazele domeniului biologiei celulare. Este improbabil să fi avut aceeași oportunitate în România, mai ales după război. Sunt sigur că ar fi fost un om de știință strălucit, dar nu ar fi făcut aceleași descoperiri importante în România. Cel mai probabil, România nu are nici azi infrastructura științifică pentru a genera descoperiri științifice extraordinare.Totuși, este foarte probabil ca România să poată educa persoane care ar putea să devină oameni de știință de top în alte locuri, în care oportunitățile sunt mai multe", spune Philip Palade.

Cu toate acestea, George Emil Palade nu a uitat niciodată țara sa natală, spunând întotdeauna că este un om de știință american - a obținut cetățenia americană în 1952 - născut în România.

„Mi-a spus povești despre România și era foarte atașat de țara sa natală.

A menținut legături strânse cu România, atât din perspectiva științifică, precum și familială, vizitând des țara, de-a lungul carierei sale.

Eu am venit pentru prima dată în România în 2010 și, deși m-am bucurat de oraș și de peisajul rural, și de reconectarea cu rudele, a fost o vizită care m-a întristat, pentru că scopul ei principal a fost să împrăștii cenușa tatălui meu la Sinaia, așa cum și-a dorit", povestește Philip Palade, care spune că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a învățat de la tatăl său este că nu e suficient să faci lucrurile foarte bine, ci că trebuie să fii cel mai bun în ceea ce faci.

From: Emila Domuta <emi-domuta@yahoo.com>,

11 iulie 2018

Lasă un comentariu