În România, anual se vând medicamente contrafăcute în valoare de 976 milioane de euro

Distribuie pe:

„Anual, produsele contrafăcute lasă un gol de peste 1,6 miliarde euro în economia națională, mai mult, această piață ilegală provoacă pierderea a peste 25.000 de locuri de muncă. Nici celelalte state europene nu stau mai bine". Comerțul cu produse contrafăcute funcționează excelent. Într-un raport al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală se evidențiază faptul că s-a întocmit un top cu 5 sectoare în care se înregistrează pierderi însemnate, în valoarea vânzărilor anuale, datorită produselor contrafăcute. În România și Uniunea Europeană, aceste produse sunt: „la medicamente, 976 mii euro în România, și 15.953 mii euro în UE; la îmbrăcăminte, 161 mii euro în România, și 23.247 euro în UE; la smarphone-uri, 128 mii euro în România, și 4.212 mii euro în UE; la cosmetice, 94 mii euro în România, și 5.828 mii euro în UE; la vinuri și spirtoase, 75 mii euro în România, și 2.744 mii euro în UE".

Dan Miclea, director general Media Kompass, semnalează riscul enorm privind cumpărarea de medicamente contrafăcute, vândute ca originale. „Un pacient care consumă un medicament cumpărat pe internet, pentru că, din anumite motive, nu are acces la medicamente decontate de stat, este supus unor riscuri enorme", precizează acesta.

„Un raport al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) arată că în România se pierd anual 1,64 miliarde de euro - 22,5% din vânzările directe, cel mai afectat sector fiind reprezentat de industria farmaceutică, unde anual se pierd aproape un miliard de euro".

La nivelul Uniunii Europene, în același raport al EUIPO, s-a calculat costul cauzat în economie al produselor contrafăcute. Se precizează că „numai în 13 sectoare economice, mai vulnerabile, anual se pierd 60 de miliarde de euro. Aceste sectoare expuse sunt: îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii, articole sportive, jucării și jocuri, bijuterii și ceasuri, genți de mână și de voiaj, muzică înregistrată, băuturi alcoolice și vin, produse farmaceutice, pesticide, telefoane inteligente, anvelope și baterii. Pierderile înregistrate sunt de 116 euro pe cap de cetățean al UE. Tot în aceste sectoare se pierd, în mod direct, 434.000 de locuri de muncă".

În România, pe primul loc, ca valoare a vânzărilor, se află medicamentele contrafăcute, cu 976 de milioane de euro. Organizația Mondială a Sănătății - OMS ne informează că „aproximativ 10% din medicamente sunt contrafăcute sau de calitate inferioară, mai ales în țările în curs de dezvoltare. OMS mai precizează că sunt mai des contrafăcute contraceptivele, antibioticele, medicamentele oncologice și cele pentru tratamentul malariei". De asemenea, „OMS atrage atenția că 50% dintre medicamentele comercializate pe platforme online, care nu-și dezvăluie adresa fizică, sunt falsificate".

Faptul că există puține date cu privire la comercializări ilegale pe internet a unor medicamente provenite din surse necunoscute în piața internă e indicat să nu se cumpere, sau dacă se recurge la ele pentru că nu se găsesc în farmacii, sau nu se decontează de stat (nu se eliberează rețete de către medici de specialitate că nu se află pe lista Misterului Sănătății, întrebare e de ce?) e important ca pacienții sau aparținătorii să se consulte cu medicul curant înainte de a fi procurate. Recurg, în special, la procurarea de pe internet, a medicamentelor bolnavii de cancer renal, de ficat, cu tumori neuro-endocrine, ale pancreasului, cancerul tiroidian, sau bronho-pulmonar, care, așa cum arătam, nu se găsesc în farmacii sau nu se eliberează rețete gratuite (care ar fi obligatoriu, conform prevederilor Constituției, în care se spune clar că bolnavii români beneficiază de tratament medical gratuit), doar pe hârtie, care suportă orice, în timp ce realitatea e dezastroasă în sistemul sanitar din România, care este bolnav cronic de foarte mulți ani. De ce? Pentru că guvernele perindate la putere, mai ales cel actual, s-au ocupat și se ocupă de a controla politic totul (mai ales justiția), numai de sistemul de sănătate și de învățământ nu, să nu mai amintim de economie.

În concluzie, în România te internezi în spital să te tratez de o boală, la plecare, dacă ai fericirea să mai pleci, afli că ai contactat alte cinci maladii care și pentru medici sunt necunoscute. Când și cine va salva sistemul sanitar românesc? Actualii guvernanți și parlamentari sunt ocupați cu îmblânzirea justiției și acordarea de privilegii. În sfârșit de o obsesie au scăpat, prin înlăturarea de la conducerea DNA a Laurei Codruța Kovesi, le-a îndeplinit dorința președintelui Iohannis, încât nu ar mai trebui să-și bată capul cu suspendarea. Ce va urma? S-ar putea să termine și cu imaginarul stat paralel, care este tot al lor. Dar, domnul președinte al PSD susținea la postul TV Antena 3 că „numai o minune, care nu crede că se va întâmpla, îl va scăpa pe Iohannis de suspendare, pentru că este un dictator ce dorește să subordoneze toate instituțiile statului". Așa să fie, nu chiar invers?

 

(Sursa: Revista „Capital")

Lasă un comentariu