„Avem posibilitatea de a spune comunității românești că fără noi, astăzi, țara ar fi mai săracă…"

Distribuie pe:

Sub motto-ul „100 de ani în România, 1.000 de ani în Transilvania", UDMR a lansat, săptămâna trecută, un site având ca scop evidențierea modului în care maghiarii din Transilvania „au îmbogățit viața din România, în ultimii 100 de ani".

Este vorba de 9 filme documentare, primul episod intitulat „Maghiarii din România - istoria a 100 de ani" fiind prezentat marțea trecută, la Palatul Bánffy din Cluj-Napoca și reluat de postul de televiziune Erdélyi Magyar Televízió. Filmul prezintă perioada de la izbucnirea Primului Război Mondial până la semnarea Tratatului de la Trianon, în 1920.

„În 2018, România sărbătorește 100 de ani de la înființare. Pentru noi, maghiarii din Transilvania, este al 100-lea în care suntem o minoritate. Avem posibilitatea de a spune comunității românești că, fără noi, astăzi, țara ar fi mai săracă. Că suntem aici, nu ne pregătim să plecăm, aici planificăm să ne trăim viitorul. Nu vrem să luăm, ci să adăugăm României, așa cum am făcut-o în ultimii 100 de ani", se arată în mesajul de prezentare afișat pe site-ul www.ezer100.ro, al cărui conținut va fi disponibil și în limba română, potrivit președintelui executiv al UDMR, Bálint Porcsalmi, citat de MTI.

„Scopul nostru în anul Centenarului este ca maghiarii din Transilvania să-și cunoască bine propriul trecut, să ne punem în lumina reflectoarelor valorile cu care am îmbogățit România în ultimii 100 de ani și care arată că maghiarii din Transilvania sunt în România o comunitate ce creează valori, și nu o sursă de pericol. Am dori ca și noua generație să știe cu ce au contribuit maghiarii la această țară în ultimii 100 de ani, pentru ca noile generații ale majorității și minorității să nu fie despărțite de prăpastia istoriei paralele, ci să fie legate de dorința de a construi împreună viitorul", a mai precizat Porcsalmi, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu