DEDA ÎN DOLIU - ADIO, DOMNULE PRIMAR!

Distribuie pe:

Este un dat al sorții ca oamenii să vină și să plece de pe această lume, dar, când acest moment nu vine la timpul lui, atunci considerăm că ceva nu este la locul său. Așa s-a întâmplat și cu IOAN GHIDIU, fostul primar al comunei Deda din perioada 1990 - 2000. Pentru dânsul, ziua de 11 iulie 2018 a pecetluit „marea trecere" spre lumea celor drepți.

A fi primarul unei comune ca Deda nu este un lucru ușor, dată fiind complexitatea problemelor care trebuiesc rezolvate în activitatea de edil, precum și a celor care se ivesc o dată cu trecerea timpului. Acest fapt presupune multă responsabilitate și pricepere în relația cu oamenii, multă inspirație și clarviziune, o bună cunoaștere a problemelor comunității, așa după cum fiecare bine știm. Cazul lui Ioan Ghidiu este cu atât mai interesant și mai deosebit cu cât această mare responsabilitate vine la o vârstă destul de timpurie, la doar 32 de ani, fără a avea în prealabil o experiență verificată de trecerea timpului în acest domeniu.

„Nuțu" Ghidiu, așa cum îl știu consătenii, s-a născut la data de 31 martie 1958 în localitatea Deda, din părinții Gheorghe și Rafila, o familie de buni gospodari ai acestei așezări cu nume vechi de pe valea Mureșului Superior. Nenea „Giucu" era un țăran aparte, cu o privire pătrunzătoare și o gândire profundă, care avea în sânge știința conducerii gospodăriei, moștenită se pare de la înaintemegătorii săi. Mama Rafilă era o femeie deosebită, de o rară bunătate sufletească, generoasă, harnică și cu multă credință în Dumnezeu, cu respect față de obiceiuri și tradiții, față de neam și semeni. Au avut doi copii, ambii băieți, pe care i-au crescut și educat cu multă grijă și dragoste în cultul valorilor morale pe care aceștia le aveau. Mihăilă, cel mare dintre feciori, avea să devină profesor de matematică și să fie director al Liceului din localitate, școala care l-a pregătit și l-a trimis în viață, iar mezinul familiei, Nuțu, avea să devină edilul localității sale natale.

A început să învețe la Liceul din Deda, frecventând cele 12 clase în perioada 1965 - 1977, fiind absolvent al Liceului din localitate. A urmat apoi Facultatea TCM din cadrul Universității „Petru Maior" din Târgu-Mureș, pe care a absolvit-o în anul 1980. În următorii 3 ani și-a făcut stagiul militar la Dej și a lucrat la Șantierul Naval Giurgiu, unde a cunoscut-o pe Ana Herțuc, viitoarea lui soție, cu care se va căsători în data de 10 noiembrie 1984. S-a „repatriat" pe plaiurile natale, după scurtul „pelerinaj" sudist și s-a angajat ca subinginer proiectant la Întreprinderea „Republica" Reghin, unde va lucra până la Revoluție. După căderea regimului comunist, din 22 decembrie 1989, a preluat conducerea Primăriei Deda, la propunerea și cu sprijinul consătenilor săi, care i-au cunoscut și respectat familia, funcție pe care a deținut-o două legislaturi, timp de 10 ani, până în 2000. A fost o perioadă grea, ca primar. Erau anii de după revoluție, acea perioadă a unei „democrații" prost înțelese de mulți oameni, în care fiecare a crezut că poate să facă ce vrea, să spună ce îi trece prin cap, să acționeze după propriile dorințe și să se comporte haotic, eludând legile, de orice fel ar fi fost ele. Acele energii clocotitoare, care au mocnit mulți ani sub comunism, s-au descătușat acum sub diferite forme, fără însă a se ajunge la acte de violență. Trebuia ca cineva să domolească elanul revoluționar, să explice oamenilor că democrația presupune respectarea legalității și a oamenilor între ei, presupune muncă asiduă și conștientă, presupune disciplină și ordine, pentru că fără acestea nu se poate construi ceva durabil și bun. Trebuia schimbată concepția despre lume și viață a oamenilor, ceea ce nu este un lucru ușor, ci este ceva de durată.

Cu toate acestea, în acele vremuri tulburi postrevoluționare s-a trecut la muncă pentru a se schimba chipul localității, ținându-se cont de priorități. Astfel, s-a început proiectul de introducere a apei potabile în localitățile Deda și Filea prin captarea izvorului principal de la Donca, astfel încât locuitorii acestor sate să poată beneficia de „darul lui Dumnezeu" spre a-și ușura viața și să aibă apă potabilă atât pentru ei, cât și pentru animalele lor. De asemenea, tot pentru ridicarea nivelului de viață al sătenilor, au fost reparate podurile și podețele care nu prezentau siguranță, iar acolo unde s-a impus au fost construite altele noi și au fost reparate drumurile din comună, prin pietruirea acestora, ori de câte ori a fost nevoie. Pentru că spațiul de școlarizare a elevilor care frecventau cursurile la Liceul din localitate a devenit insuficient pentru desfășurarea unui învățământ de calitate, a fost construită aripa nouă a clădirii liceului, formată din 4 săli de clasă, 2 birouri pentru direcțiune și contabilitate, precum și 2 grupuri sanitare (la parter și etaj) pentru elevi și profesori. În curtea liceului, în timpul mandatului de primar al lui Nuțu Ghidiu, a fost ridicat un monument în memoria eroilor satului Deda, căzuți la datorie în Al Doilea Război Mondial. În semn de recunoaștere a activității sale de edil, Primăria comunei Deda și Consiliul său Local i-a acordat Diploma de CETĂȚEAN DE ONOARE al comunei Deda cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei comunei în anul 2016.

Au fost făcute și alte proiecte, dar au rămas la acest stadiu, fără a se trece la finalizarea lor, acest lucru fiind posibil în anii următori. Nuțu a fost un primar care și-a dat interesul pentru schimbarea feței comunei, pentru îmbunătățirea nivelului de viață al locuitorilor satelor noastre, pentru progres și civilizație.

Familia primarului Nuțu Ghidiu are două fete de excepție: Elisabeta și Oana. Elisabeta este absolventă a liceului nostru, din localitate, a absolvit Facultatea de Științe și Litere a Universității „Petru Maior" din Târgu-Mureș, specializarea matematică-informatică și lucrează în domeniul IT. Este căsătorită și își desfășoară activitatea cu mult sârg și pasiune, dovedind dragoste și aplecare pentru familia din care a plecat și dând dovadă de bună creștere și multă afecțiune. Oana, mezina familiei, copilul cel alintat și protejat mai mult de tată, pentru că îi seamănă, este absolventă a Liceului „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureș. A făcut studii superioare în străinătate, în Anglia, întreținându-se mai mult singură. Face ceea ce îi place acolo și spune că nu sunt șanse prea mari de a se întoarce în țară definitiv.

Vine acasă periodic, cu dorul în suflet pentru familia ei din Deda și Târgu-Mureș, acolo unde locuiește sora ei.

Regretăm cu toții dispariția neașteptată a primarului Ioan Ghidiu din această lume, la doar 60 de ani. Întreaga comunitate dedeană este în doliu, exprimându-și profundul regret pentru acest eveniment deosebit de crud și dureros și adresând un cuvânt de compasiune și îmbărbătare pentru familia greu încercată. Adio, dragul meu vecin și prieten de o viață! Să ai un somn liniștit! Dumnezeu să te ierte și să-ți fie țărâna ușoară!

 

Lasă un comentariu