Frauda fiscală abundă, în Piața Agroalimentară din Sighișoara

Distribuie pe:

Unul dintre punctele nevralgice de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sighișoara prevedea modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Pieței Agroalimentare, aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local Sighișoara nr. 19/28.02. 2013, actualizat la data de 30.10.2014, proiect de hotărâre inițiat de șase consilieri locali, invocându-se încălcarea art. 8 alin 1 din Legea nr. 21 /1996 - legea concurenței - republicată, prin care sunt interzise „orice acțiuni sau inacțiuni ale autorităților și instituțiilor administrației publice centrale ori locale și ale entităților către care acestea își deleagă atribuțiile, care restrâng, împiedică sau denaturează concurența, precum limitarea libertății comerțului sau autonomiei întreprinderilor, exercitate cu respectarea prevederilor legale, stabilirea de condiții discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor". Și anume, pe lângă producătorii agricoli - persoane fizice, posesoare de certificat de producător valabil pentru anul agricol în curs, să-și poată desfășura activitatea, persoane autorizate de Registrul Comerțului posesori de Certificat de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, posesoare de Certificat de Înregistrare cod CAEN, în conformitate cu activitatea de producător, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, inclusiv meșteșugari, care desfășoară activitate secundară, activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor în baza autorizației de funcționare, persoane fizice care își vând ocazional bunurile proprii în piață, potrivit specificului pieței". Știind că aceștia își pot desfășura activitatea pe bază de casă de marcat fiscalizată. Se cunoaște, datorită monopolului instaurat în piața agroalimentară din Sighișoara, că o bună parte din așa-zișii producători cumpără legume, fructe din marile depozite angro, cum este cel din Brașov, unde trocurile, vânzările de legume și fructe, se fac în mare parte fără documentele prevăzute de legislația în vigoare, luându-le la prețuri derizorii direct de la țăranii - producători sau supermarketuri și apoi revândute sau puse în vânzare.

De curând a avut loc o vizită inopinată a unui numeros grup de control din cadrul Direcției pentru Agricultură Mureș, direcție aflată sub tutela Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din care făcea parte însuși directorul executiv Ioan Rus, ajungând la concluzia, după controlul efectuat, că mai bine de 80% dintre vânzătorii din piața agroalimentară din Sighișoara, sunt intermediari, adică iau marfa de la depozite și o revând.

Totuși, Proiectul de hotărâre nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării lui, un control la nivel central impunându-se pentru clarificarea situației.

Lasă un comentariu