Pentru hărțuire sexuală sau psihologică, angajatorii pot primi amenzi de până la 10.000 de lei!

Distribuie pe:

Luni, 16 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a modificărilor aduse Legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, potrivit cărora sunt interzise actele de hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, atât în public, cât și în privat.

„Este interzis orice comportament de hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat.

Angajatorii care discriminează femeile în baza sexului, nu le promovează sau le hărțuiesc pot primi amendă de până la 10.000 de lei. De asemenea, hărțuirea psihologică stradală, care până acum îmbrăca forma nevinovată a unor simple remarci, va fi amendată.

Se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 de lei la 10.000 de lei dacă fapta nu a fost săvârșită în condiții care, potrivit legii penale, este considerată infracțiune.

Dispozițiile acestei legi vor fi puse în practică de Ministerul Afacerilor Interne, prin ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției de Frontieră Române, în zona de competență, precum și de către polițiștii locali", se arată în actul normativ.

În expunerea de motive, inițiatorii argumentează că „zi de zi, femeile din România sunt agresate și umilite prin hărțuire (sub toate formele sale), inclusiv în școli și universități, la locul de muncă, pe stradă, în mijloacele de transport în comun și în instituții publice. De cele mai multe ori, hărțuitorii nu se opresc doar la abuzuri verbale sau gesturi. Hărțuirea nesancționată poate duce la forme grave de violență, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat.

Hărțuirea din spații publice, cunoscută și sub numele de hărțuire stradală, afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea, iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă, iar această situație trebuie să se schimbe".

Lasă un comentariu