IDIOȚII UTILI!

Distribuie pe:

„Lumea se va sfârși ca o mare catastrofă dacă selecția naturală va fi alterată până la punctul în care oamenii talentați vor fi copleșiți de idioți". (Josef Mengele)

În contrast total cu idiotul marelui scriitor rus Feodor Mihailovici Dostoevski (1821-1881), prințul Lev Nicolaevici Mâșkin, personajul principal din celebrul roman „IDIOTUL", publicat în anul 1868, idioții zilelor noastre, pleava societății, oameni de paie, minți „tratate" cu sânge și umplute cu idei stupide, sunt diverși, opaci cu totul și cu totul de o altă factură, alte atitudini și un altfel de comportament. În timpurile în care trăim o lume deloc prietenoasă, idioții zilelor noastre, în speță idioția, este privită cu dezinteres față de treburile publice, atitudine dominantă în România de către cei aflați la putere, un mare avantaj susținut și încurajat de către aceștia. Sute de mii, milioane de români sunt nemulțumiți de cei aflați la guvernare pentru că ei au pus mâna pe toate locșoarele și le-au împărțit calde călduțe ordonatorilor unor „păpușari" de profesie, mulți, foarte mulți dintre ei corupți, incompetenți, vădit incapabili să ducă la dezvoltarea și propășirea țării.

Imaginea de astăzi a României ne oferă o societate în care corupția, neputința, obediența, șpaga, conflictul de interese, și în mod special, idioțenia se desfășoară, mai mult sau mai puțin, la toate nivelurile sociale și apare aproape în toate structurile politice și administrative, la nivel local, regional și național, sectorul de stat și sectorul privat. Criza din economia țării, din sănătate și din educație, mirosul din ce în ce mai accentuat al sărăciei, nu sunt altceva decât consecințele idioțeniei, prostiei, delațiunii, lăcomiei și minciunii. Niciodată în istoria țării noastre nu au existat atât de multe anomalii și informații pe aceste teme, ca în ultimii ani.

Pentru unii dintre politicienii noștri, care doresc să facă tot ce vor ei, un electorat realist, cu adevărat interesat pentru binele țării, care să aibă opinii politice puternice și argumentate, constituie un mare pericol! Ca urmare, cetățenii sunt deranjați ca participare la viața politică, uneori împiedicați să facă demonstrații, să protesteze împotriva mai marilor zilei, dar și a unor politici greșite și a unei justiții independente. Și, făcând asta sunt și utili, în sensul în care să poată fi „jefuiți" prin taxe și impozite, vizibil, și prin creșterea nemăsurată a prețurilor. Înțelepciunea populară românească a păstrat pentru cuvântul „idiot" un înțeles originar: persoana care acționează irațional, contraproductiv și egoist. Așadar, egoismul scelerat nu poate fi altceva decât o crasă idioțenie. Și dacă vom persista în continuare cu aceste abracadabrante „isprăvi" avem toate șansele să ne destructurăm ca societate, iar în final să dispărem ca oameni, transformându-ne în instrumente utile pentru idioți, indivizi cu căștile și urechile pline de clei, mutre mult prea șifonate, un zgomot provocat de ritmul unor tâmpite manele, indivizi grețoși și fără scrupule, dacă nu sunt șefi, foarte apropiați de superiorii lor. Am ajuns la fundul sacului. România este în pericol să ajungă cât de curând un debitor insolvabil, dacă situația nu va fi îndreptată cât mai repede de către cei aflați în jilțurile calde ale puterii.

Idioți au existat dintotdeauna, există și vor exista. Ce ne facem cu ei? Simplu: tratament adecvat (…) Platon, filozoful modern al antichității (aprox. 427-347 î.Hr.) spunea: „Cei care sunt prea deștepți pentru a face politică sunt pedepsiți prin faptul că sunt conduși de proști, obedienți și idioți", pentru ca, mult mai târziu, la câțiva ani înaintea decesului său, filozoful român, liberalul Petru Țuțea (1902-1991) să ni se destăinuie: „Am suferit 13 ani în temniță pentru un popor de idioți". Presupun că filozoful român se referea la „idioții utili". Poporul român nu a fost, nu este și nu va fi niciodată idiot!

Lasă un comentariu