NU UITAȚI SĂ LE CITIȚI COPIILOR POVEȘTI!

Distribuie pe:

Mersul rapid al lucrurilor în lumea în care trăim, lipsa de timp și evoluția tehnologică sunt piedici sau doar scuze pentru a uita să le citim copiilor noștri povești.

Astfel, micuții sunt obligați să se confrunte cu o mulțime de probleme pentru a face față obstacolelor cotidiene și încep să se comporte ca niște adulți de la vârste fragede.

Psihologii sunt unanimi în aprecierea că un refugiu din fața realității dure pentru copiii preșcolari sunt poveștile citite de părinți, care dau timpul înapoi, către vremuri mai bune, plus că poveștile sunt un ajutor de nădejde în educația celor mici.

Iată de ce ne sfătuiesc psihologii, citați de descopera.ro, să le citim povești copiilor.

Le stimulează imaginația - Valoarea unei povești se bazează chiar pe puterea sa de a prezenta într-un mod fantastic, și în același timp credibil, întâmplările, într-o limbă unică, în care se împletesc posibilul cu imposibilul și raționalul cu iraționalul. Astfel, o lume infinită se deschide în fața copilului, un univers de noi cunoștințe, întâmplări, dar și sentimente pe care micuțul le are față de această lume a poveștilor.

Îi învață diferența între bine și rău - Lupta prințului cu dragonul sau a oii cu lupul îl pregătește pe copil să facă față momentelor viitoare, când nu va mai avea protecția părinților. De asemenea, poveștile sunt o lecție de morală. În finalul poveștii, răul pierde întotdeauna, iar în mintea copilului binele și tot ce este corect se asociază cu succesul și cu dreptatea.

Le transmit un mesaj de cooperare - În cele mai multe povești, există un personaj care colaborează cu eroul sau cu eroina. Protagoniștii nu își pot atinge țelul singuri, fără sfatul cuiva, oricât de deștepți, bogați sau puternici ar fi. Prin intermediul poveștilor, copiii învață de mici cât de important este să lucrezi în echipă și să accepți ajutorul celorlalți.

Poveștile dau speranță - Vorbește cu copilul tău despre problemele cu care se confruntă (teama, lipsa de afecțiune, sentimentul de abandon, moartea, singurătatea). Spune-i că numai dacă le depășește va putea să fie învingător. Poate să mute munții sau să treacă printr-o pădure întunecată (simbol al încercărilor cotidiene, dar și al dificultății de a se despărți de familie) pentru a se întrece cu tot felul de monștri (care dau viață necunoscutului), poate să păcălească vrăjitoarele rele (care sunt obstacolele neprevăzute), să o învingă pe mama vitregă (care reprezintă partea întunecată a fiecăruia dintre noi) și să înfrunte creaturile diabolice (care adună toate defectele copilăriei).

Deschid o poartă către o lume nouă, plină de magie - Animalele, plantele, chiar și obiectele au viață și putere de decizie. Trăiesc după aceleași valori ca și oamenii, dar și după toate regulile în care copilul are nevoie să creadă la o vârstă atât de fragedă.

Cum să alegi povestea potrivită - Alege o poveste tradițională, nu numai pentru că împărtășește din înțelepciunea populară, dar și pentru că îi va fi folositoare la școală, unde va intra în contact cu texte literare scrise în același stil.

Selectează-le pe acelea care reflectă cultura țării în care îl crești. Cele care fac referințe la alte culturi ar putea să nu fie suficient de clare pentru micuțul tău.

Evită poveștile „educative", care vorbesc despre pedepse. Acestea constituie un mesaj eronat la o astfel de vârstă.

Nu le citi basme care nu au final fericit. Acesta este obligatoriu în universul micuțului tău. Nu ezita să-i citești povești cu vrăjitoare și dragoni. Acest tip de personaje îl va ajuta să își corecteze defectele, cu condiția ca, desigur, în final binele să învingă.

Lasă un comentariu