FEMEILE, MULT MAI AFECTATE DE ALCOOL DECÂT BĂRBAȚII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Harvard, citați de descopera.ro, susțin că organismul femeilor este afectat în mod diferit de alcool decât cel al bărbaților, din motive care depășesc simpla diferență a proporției corpului.

„După numeroase studii, am descoperit că femeile au un motiv clar pentru care se îmbată mult mai repede decât bărbații. S-a constatat că organismul acestora produce cantități mai mici ale enzimei alcool dehidrogenaza (ADH), care este eliberată în ficat și are rolul de a descompune alcoolul.

În timp ce grăsimea păstrează alcoolul, apa îl ajută să se disperseze. Prin urmare, datorită nivelului mai ridicat de grăsime corporală și mai scăzut de apă din corp, femeile experimentează un răspuns fiziologic mai puternic la alcool. Această vulnerabilitate este motivul pentru care vedem creșteri ale numărului femeilor cu probleme legate de consumul de alcool, comparativ cu bărbații.

Astfel, femeile care consumă constant alcool tind să dezvolte probleme medicale mult mai repede decât bărbații. Cele care ajung să aibă probleme cu alcoolul au tendința să înceapă să bea la vârste mai înaintate decât bărbații, dar le ia mult mai puțin timp pentru a dezvolta această dependență.

De asemenea, femeile sunt mult mai predispuse la boli hepatice și la lezarea inimii și a nervilor. Multe dintre aceste diferențe de gen legate de efectele alcoolului asupra organismului nu au fost descoperite până în ultimele decenii.

Cel mai vechi studiu privind diferențele de gen în ADH a fost publicat în 1990. De remarcat este că aproape toate studiile clinice privind alcoolul au fost efectuate în întregime pe bărbați până în anii 1990. Acest lucru s-a datorat parțial faptului că oamenii de știință au fost încurajați să elimine cât mai multe variabile care ar putea influența rezultatele unui experiment (unul dintre ele fiind genul), dar și pentru că alcoolismul era o problemă întâlnită mai ales la persoanele de sex masculin.

Astăzi, femeile suferă din ce în ce mai mult de problemele provocate de alcool. Rata mortalității din cauza cirozei a crescut cu 57% în rândul femeilor în vârstă de 45-64 de ani, în perioada 2000-2015, în SUA, comparativ cu 21% dintre bărbați. Totodată, rata mortalității a crescut cu 18% în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani, în ciuda scăderii cu 10% în rândul bărbaților", atrag atenția oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu