LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Constatăm că, de la o vreme, „Casa Iancului" din Târgu-Mureș, locul în care își desfășoară activitatea Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" filiala Mureș, devine un important centru de cultură pe harta județului și a țării. Motivul este că, președintele IOAN BERȚA, găsește, creează și diversifică mereu activitatea filialei, pentru a o face mai atractivă și mai de folos scopurilor urmărite de Societate. Pe lângă obișnuitele conferințe pe diverse teme, istorice mai ales, informări, expuneri, prezentări de personalități trecute și actuale, mai nou, acestea se îmbină aici cu lansări de carte, recitaluri de poezie, expoziții, făcând activitățile mai plăcute, mai utile, mai interactive.

Miercuri, 18.07.2018, prof. pensionar și talentat poet și scriitor GHEORGHE MUNTEANU, din Nadeș, și-a lansat aici cel mai recent volum de versuri al domniei sale, cu titlul „LA PORȚILE PARADISULUI", Paradisul fiind locul și oamenii Nadeșului său, sat în care a învățat, a profesat și își trăiește acum clipita vieții, scriind și compunând poezie frumoasă, profundă, cu multă simțire și fior.

Despre carte, despre cărțile și activitatea poetului a vorbit domnul IOAN BERȚA, domnia sa cunoscându-l pe autor de mai mult timp, mai ales din activitatea lui didactică și din cea de coordonator a unor activități culturale, care au ținut renumele localității la mare cinste în trecut. Omul Gheorghe Munteanu, a apreciat domnul Berța, „este împământenit aici în huma locului cu toate bunele și relele acestor timpuri, cu toate urcușurile și coborâșurile sale și așa va rămâne în veci". Volumul actual de versuri este închinat „semenilor săi, familiei și țării, sentimente pe care numai un dascăl vechi de țară le mai poate avea, acum, încă atât de curate, profunde, cu mare și adevărată trăire".

Poetul MIRCEA DORIN ISTRATE a prezentat volumul sub aspectul compoziției, a ideilor transmise, a sentimentelor și trăirilor stârnite, toate fiind la superlativ, pentru că poezia domnului prof. Gheorghe Munteanu este de foarte bună calitate, clară, cu mesaj, elevată, scoțând în evidență calitatea omului și sensibilitatea sufletului său. Cele mai frumoase sunt poeziile patriotice, de dragoste și cele referitoare la oamenii și neamul său.

A mai fost apreciată și partea de proză din volum, precum și elementele de monografie inserate aici, ca și unele mărturii despre oamenii de seamă ai locului. Harul și darul poetului este mare, având în el simțirea cea frumoasă, curată și smerelnică, care îi dau versului noblețea, demnitatea și adevărul simțirii de care el, versul, are atâta nevoie pentru a convinge și a alina sufletul nostru cel întinat acum, cu toate păcatele lumii.

Autorul și-a prezentat biografia și mai apoi cartea, presărându-și scurta alocuțiune cu întâmplări din viață, ce au constituit uneori moment de inspirație pentru unele din poeziile sale. Profund emoționat, a mulțumit pentru primirea și aprecierile făcute de vorbitori la adresa lui și a volumului lansat astăzi, întreaga activitate fiind una de suflet, de frumoasă trăire, mai ales după ce domnia sa ne-a declamat mai multe poezii din volum.

În final, domnul Ioan Berța ne-a citit un articol din numărul din noiembrie 1918, al ziarului „Libertatea", în referire la situația existentă în țară, înaintea Adunării de la Alba Iulia și măsurile ce se cereau a fi întreprinse de guvern, aspect care a avut darul de a ne transpune în atmosfera acelui magic an.

În final, domnia sa a înmânat medalia comemorativă instituită cu ocazia anului centenar al „Marii Uniri" de filiala Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", doamnei prof. LAZĂR EMILIA și domnului prof. MIHAI MONORANU, membrii fondatori ai filialei noastre.

Pe bună dreptate „Casa Iancului" din Târgu-Mureș este, de acum, un loc tot mai căutat și îndrăgit de doritorii de cultură din municipiul nostru și nu numai.

 

Lasă un comentariu