M-au votat președinte, mă identific cu ei!

Distribuie pe:

Cu o față de bunic simpatic, îmbrăcat într-o cămașă simplă cu un hanorac deasupra, așezat pe un scaun șubrezit de vreme și însoțit de o cățea șchioapă, José Mujica este departe de imaginea pe care oricine și-o face despre un șef de stat. Vreme de cinci ani însă, José - sau El Pepe, cum este cunoscut în Uruguay - a fost președintele micii țări sud-americane.

Decizia lui José de a refuza să locuiască în impunătorul palat prezidențial din capitala Montevideo și de a dona 90% din salariul său lunar pentru caritate a făcut înconjurul lumii la vremea învestirii lui, în martie 2010. Jurnaliști de la diferite televiziuni i-au luat, de-a lungul timpului, interviuri la mica fermă unde locuiește, proprietate a soției lui, pentru a afla motivația din spatele acestor gesturi de neconceput pentru un președinte.

Filosofia lui de viață nu este sărăcia, ține să sublinieze José, ci sobrietatea. „Nu sunt un președinte sărac. Săraci sunt oamenii care au nevoie de multe - Seneca a spus acest lucru. Eu sunt un președinte auster. Trăiesc așa cum trăiesc majoritatea oamenilor din țara mea. M-au votat și de aceea mă identific cu ei. Din punct de vedere moral, nu am dreptul să trăiesc ca o minoritate din țara mea. Multe persoane vor bani în cantități mari. Nu ar trebui să intre în politică. E felul meu de a vedea lucrurile. Nu improvizez. Nu fac marketing. Aceasta este filosofia mea."

E întristat de cei care nu înțeleg că toată risipa este, de fapt, o renunțare la libertate. „Atunci când cumpăr ceva, atunci când tu cumperi ceva, nu cumperi cu bani. Cumperi cu timpul din viața ta pe care l-ai muncit ca să câștigi acei bani. Dar este o diferență: viața nu mai poți să o cumperi înapoi cu bani. Ea trece repede. Și e mizerabil să-ți irosești viața și libertatea în acest fel.

 

Sursa: Semnele Tmpului

Lasă un comentariu