„Război" la granița de răsărit…

Distribuie pe:

Având în vedere situația creată de prezența pestei porcine africane (PPA) în România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) solicită sprijin și înțelegere din partea populației, date fiind gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția și evoluția acesteia.

Pesta porcină africană, informează specialiștii, este o boală virală a porcilor domestici și sălbatici, cu evoluție rapidă și cu mortalitate de 100% pentru animalele care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Virusul nu se transmite la om și nu-l afectează.

Într-o informare de presă dată publicității la începutul acestei săptămâni, ANSVSA recomandă fermierilor și crescătorilor individuali respectarea următoarelor măsuri de prevenție: să nu intre în adăposturile unde cresc porcii, cu încălțămintea și îmbrăcămintea cu care umblă pe stradă (este recomandat ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost să se pună o tăviță cu paie îmbibate cu soluție slabă de sodă caustică); porcii să fie crescuți doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreți sau cu alți proprietari de porci domestici; animalele să nu fie hrănite cu resturi alimentare de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă să nu fie dată porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; să nu se cumpere purcei din locuri necunoscute fără a fi identificați (crotalie) și fără certificat sanitar-veterniar de sănătate; să nu se folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, deoarece aceasta ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu șefii serviciilor veterinare din UE și cu oficiali ai Comisiei Europene, solicitând alocarea de fonduri suplimentare pentru plata despăgubirilor cuvenite proprietarilor de animale afectați de PPA. Totodată, s-a solicitat suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere și eradicare a PPA, ca urmare a extinderii aplicării acestui program de la 8 județe, inițial, la întreg teritoriul României. Cel mai afectat județ este Tulcea, unde, la o singură fermă, au fost sacrificați peste 45.000 de porci, pentru ca boala să nu se răspândească.

Potrivit specialiștilor, virusul pestei porcine a ajuns în România din Ucraina, iar pe parcursul acestei luni, focare de pestă porcină au mai fost depistate în Letonia, Polonia și Lituania, informează experți din cadrul Comisiei Europene.

„România, de-a lungul istoriei, a dovedit și poate dovedi oricând că nu a dat boli nimănui dar, din nefericire, a primit. România nu este izvor de pestă porcină, dar este în război cu această boală, pe un front de aproape 1.400 de kilometri, la granița de răsărit a Uniunii Europene", a afirmat marți, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Petre Daea. Au mai luat cuvântul și s-au solidarizat cu situația din România miniștrii din Letonia, Lituania, Polonia, Grecia, Bulgaria, Danemarca, Slovacia, Croația, Cehia, Ungaria, Germania și Franța.

Reamintim că, potrivit deciziei luate la nivelul Instituției Prefectului - Județul Mureș, se interzice organizarea târgurilor de animale autorizate sanitar-veterinar și a oricăror aglomerări de animale pe teritoriul județului, pe termen nelimitat, în funcție de evoluția bolii.

Lasă un comentariu