„Privarea comunității maghiare de anumite drepturi" impune modificări în programul Universității de vară de la Bálványos

Distribuie pe:

Cazul lui István Beke și Zoltán Szõcs, care au fost condamnați pe baza unor acuzații de terorism, renaționalizarea terenurilor forestiere retrocedate familiei Bánffy, precum și neretrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia preocupă intens comunitatea maghiară, privând-o de anumite drepturi. În consecință, programul din acest an al universității de vară de la Bálványos a fost revizuit, fiind propuse spre dezbatere și aceste subiecte, care necesită atenție sporită, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, Krisztina Sándor, președintele executiv al Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), citată de MTI.

În calitate (și) de directoare de programe a manifestării, Sándor a explicat că structura din acest an a reuniunii poate fi reprezentată prin niște cercuri concentrice, dezbaterile tematice axându-se pe următoarele subiecte: viitorul Europei, locul Europei Centrale și de Est în Europa, perspectivele Bazinului Carpatic, comunitatea maghiară din Transilvania și Ținutul Secuiesc. O importanță deosebită va fi acordată politicilor naționale, sens în care va fi organizată o masă rotundă, la care vor participa toți liderii partidelor maghiare din afara granițelor Ungariei. Vor susține prelegeri: premierul ungar Viktor Orbán, vicepremierul Zsolt Semjén - responsabil pentru politicile naționale - și europarlamentarul László Tõkés.

Vor fi prezenți mai mulți membri ai Executivului de la Budapesta, politicieni, experți, jurnaliști din Polonia, Cehia, Slovacia și Bavaria, a relatat Krisztina Sándor, precizând că membrii administrației centrale românești nu au confirmat invitația de a participa (oare de ce nu ne mirăm? -n.n.). În schimb, „vechii prieteni români ai manifestării vor fi prezenți", a adăugat aceasta, potrivit sursei citate, fără a dezvălui, însă, numele prietenilor respectivi.

Evenimentul va avea loc la Băile Tușnad, în perioada 24 - 29 iulie, cu precizarea că participanții sunt sfătuiți de către organizatori să-și salveze, în telefoanele mobile, numărul serviciului de pază, pentru a anunța eventuala prezență a urșilor în zona rezervată manifestării.

Lasă un comentariu