În ultimul an, 20% DINTRE ROMÂNI NU S-AU BUCURAT NICI MĂCAR DE O ZI DE CONCEDIU!

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu derulat în perioada aprilie-mai 2018, realizat de compania de recrutare online eJobs România, 7,2% dintre angajații români au avut, în ultimul an, cel mult 10 zile de concediu, 20% nu au avut parte de nicio zi liberă și doar 17% și-au luat toate zilele de concediu disponibile într-un an.

„Numărul de zile de concediu pe care și le iau românii spune multe despre felul în care reușesc să se împartă între viața de la birou și cea de acasă. Dar și mai grăitor este comportamentul pe care îl au în vacanțe. Un sfert (4 din 10 angajați români) spun că obișnuiesc să lucreze în zilele libere, iar 14,5% dintre aceștia petrec cel puțin două ore, zilnic, în acest scop.

În cea mai mare parte a cazurilor vorbim, însă, despre o percepție greșită pe care o au asupra nivelului de implicare pe care angajatorii îl așteaptă de la ei. Deși, într-adevăr, mai există companii în care nou-veniții sunt învățați că orele suplimentare sunt obligatorii și că sarcinile de serviciu nu țin cont de zilele libere, tot mai multe companii și-au asumat un rol de educare și au început să încurajeze și, uneori, chiar să impună angajaților să pună punct sarcinilor de serviciu odată cu terminarea programului de lucru.

Cu toate acestea, un număr semnificativ de angajați rămân conectați la ce se întâmplă la birou atunci când sunt în vacanță. Chiar mai mult, un sfert din totalul participanților la studiu au spus că, atunci când concediul este mai scurt de o săptămână, își aleg destinația în locuri apropiate, ca fus orar, de casă, astfel încât să poată fi contactați oricând, de către colegi. 18% declară că aceasta este o regulă de la care nu se abat niciodată, în timp ce 57% nu iau în calcul acest factor.

Mai surprinzător de atât este, însă, ce au răspuns participanții la studiu atunci când au fost întrebați dacă au fost nevoiți să-și întrerupă vreodată concediul și să se întoarcă mai devreme la birou pentru a rezolva probleme legate de muncă. 42,3%, adică aproape jumătate din total, au răspuns «da». Doar 9% dintre respondenți au declarat că nu își verifică e-mailul atunci când sunt în concediu, iar 3,8% au declarat o frecvență-record de conectare la e-mail (o dată sau de mai multe ori pe oră, în fiecare zi de vacanță).

În ceea ce privește bugetele rezervate pentru vacanță, 60% spun că au alocat cel mult 500 de euro, 28% până la 1.000 de euro, iar mai puțin de 15% sunt pregătiți să cheltuiască între 1.000 și 2.000 de euro sau chiar mai mult", reiese din cercetarea eJobs România.

La studiu au participat 1.300 de respondenți, cu vârste între 18 și 56 de ani, 56,8% dintre aceștia fiind salariați fără funcție de conducere.

Lasă un comentariu