Facem parte dintre țările cu un consum foarte mare de sare!

Distribuie pe:

Președintele Societății Române de Hipertensiune Arterială, prof. dr. Maria Dorobanțu, atrage atenția că există încă o prevalență foarte mare a hipertensiunii arteriale, iar unul dintre factorii care favorizează creșterea tensiunii arteriale este sarea.

„Hipertensiunea arterială are o prevalență mare peste tot în lume, fiind și principalul factor de risc pentru ateroscleroză. Dacă ne uităm la țările din jurul nostru, vedem că prevalența hipertensiunii în România, conform acelorași date, este depășită numai de Serbia. (...) Există o prevalență încă foarte crescută a hipertensiunii arteriale. A controla hipertensiunea este să avem o echipă sudată - medic, asistent, pacient. Prevalența a crescut, a ajuns la 45%. Un procent din ce în ce mai mare de hipertensivi este tratat, a ajuns ca 72% dintre hipertensivi să fie tratați cu medicamentele pe care le avem la îndemână și conform ghidului", afirmă dr. Dorobanțu.

Potrivit medicului, în România bolnavii iau mai frecvent tratament, mai constant și sunt mai bine tratați: „Vedem că șapte din zece adulți hipertensivi sunt tratați, iar trei din zece au valori controlate. Totuși, prevalența este mai mare. Probabil, în primul rând, pentru faptul că au un stil de viață prost și că obezitatea, diabetul, dislipidemiile și mai ales consumul de sare au crescut, în loc să scadă. În populația generală, consumul de sare, în special la bărbați - și știm că toată lumea pune sare înainte de a gusta mâncarea -, este de peste 12 grame. Facem parte dintre țările cu un consum foarte mare de sare. Se recomandă să fie sub 5 grame consumul pe 24 de ore. Unii spun sub 4 grame. Hipertensivii, în schimb, au consum de sare și mai mare. Față de normotensivi, vedem că, practic, a crescut cu două procente față de ceilalți. (...) Obezitatea este într-o continuă creștere peste tot în lume. Relația dintre obezitate și hipertensiune este bine cunoscută și vedem că, indiferent cum calculăm acești indici, procentul obezilor este într-o continuă creștere. De asemenea, într-o continuă creștere este diabetul. Hipertensivii au într-o proporție de aproape 18% diabet, în timp ce în populația generală, non diabeticii au prevalența mult mai mică, de 8%".

(…) „Sarea este un factor important de creștere a tensiunii arteriale și apariția complicațiilor cardiovasculare la hipertensivi este consumată într-o proporție mare în România. Trebuie să încercăm să convingem societăți științifice, minister de Sănătate, minister poate de Educație și patronatele din industria alimentară, să promovăm, prin Parlament, legi care să reducă nu foarte mult consumul, dar să începem cu puțin și să putem reduce sarea din alimentele semipreparate. Pâinea este cel mai sărat produs", a atenționat medicul, adăugând că în țările în care s-a redus consumul de sare s-a redus, în decurs de câțiva ani, și prevalența hipertensiunii.

sursa - agerpres.ro

Lasă un comentariu