„LIMBA NOASTRĂ-I O COMOARĂ…" LIMBA ROMÂNĂ, PRINTRE PRIMELE OPT ALE MAPAMONDULUI

Distribuie pe:

Academia Română a finalizat o nouă ediție a Marelui Dicționar al Limbii Române, în 19 volume, cuprinzând peste 170.000 de cuvinte.

Anunțul a fost făcut de către președintele instituției, istoricul acad. Ioan Aurel Pop, în cadrul unei manifestări dedicate Marii Uniri, desfășurată săptămâna trecută, la Râșnov.

În alocuțiunea sa, președintele Academiei a arătat că „limba română, ca bogăție de vocabular și semantică, este între primele opt limbi ale lumii și 80% dintre cuvintele pe care le folosim în viața cotidiană sunt de origine latină. Unele au fost moștenite din latină prin tradiția locală, altele au intrat din franceză și engleză". (Oricât ar părea de incredibil, peste jumătate din vocabularul limbii engleze, limbă de origine germanică, provine tot din latină - n.n.)

Academicianul Ioan Aurel Pop a mai afirmat că, în lume, cea mai vorbită limbă maternă este spaniola, însă, din urmă, vine cu pași repezi… chineza, limbă care, atunci când va prelua prima poziție, „latinitatea va fi în pericol".

„În China sunt vorbite 60 de dialecte și sunt recunoscute vreo 60 de minorități care sunt foarte diferite. Când va fi chineza limba omenirii, atunci, vorba unuia dintre colegii mei, nu se va mai studia Dreptul Roman în facultăți. Le-am spus: Nu vă temeți pentru latinitate, că, atâta vreme cât se studiază Dreptul Roman la facultățile de Drept, lumea nu e pierdută. Și mi-a spus cineva că nu se mai studiază, că în unele facultăți a devenit materie facultativă. Și atunci, ne mai mirăm că ne pierdem memoria colectivă…", a spus președintele Academiei, potrivit napocanews.

În noua ediție a Marelui Dicționar nu au fost incluse aproximativ 30.000 de cuvinte - majoritatea fiind diminutive, a mai precizat președintele Academiei, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu