SINCOPĂ FINANCIARĂ LA PRIMĂRIA DIN TÂRNĂVENI. NU MAI SUNT BANI PENTRU PLATA SALARIILOR

Distribuie pe:

La primăria din Târnăveni, promisiunile bugetare, respectiv creșterea nemăsurată a salariilor, fără să crească cu nimic calitatea serviciilor, se ciocnesc de o realitate crudă. Seria de gogoși de hârtie prezentate, drept bani și bunuri, de către coaliția de la guvernare, luni în șir, pe seama pungii statului și a eforturilor contribuabililor, a ieșit pregnant la iveală: nu mai sunt bani pentru plata integrală a salariilor! Angajați ai statului, care s-au bucurat de mărirea salariilor din vara anului trecut, au rămas acum fără bani, pentru că primăria nu mai are bani la buget să achite lefurile mărite. Banii prevăzuți în bugetul local sunt pe capitole bugetare, nu se mișcă dintr-un capitol în altul și ar fi o crimă dacă, în acest caz, s-ar diminua banii destinați investițiilor.

Firesc, aplicarea noii legi a salarizării nu a lăsat indiferentă conducerea primăriei, pe aleșii locali, cărora legea le-a lăsat opțiunea de a majora sau nu salariile, în funcție de resursele bugetare existente. Trist este faptul că aceste majorări s-au făcut fără să se analizeze pertinent, realist, foarte competent și fără nicio previziune pe termen mediu și lung și fără să se țină cont de posibilitățile bugetare. Din ce bani se vor achita majorările? Este o iresponsabilitate, o aroganță și o nesimțire care revoltă contribuabilul pentru „astronomicul" creșterii acestor salarii care stârnesc invidia și revolta oricărui om de bun simț responsabil. Sunt locuri unde veniturile au crescut de trei ori și toacă o treime din bugetul local, motiv pentru care se pune la îndoială realizarea unor investiții.

Toate acestea, în condițiile unui buget local pe anul 2018 considerabil mai mic față de bugetele anilor precedenți: buget local 2018=33.151.000 lei, cheltuieli 36.288.000 lei față de execuția bugetară aferentă anului 2017 în valoare de 46.646.264 lei. Creditele de la titlul „Bunuri și servicii" asigură finanțarea cheltuielilor de la acest capitol în proporție de doar 38%. Este foarte grav, se vor găsi banii necesari? Întrebarea este din gura cui vor fi luați și cu ce consecințe? Judecați și dumneavoastră aceste salarii, în comparație cu salariile din economia reală. Secretar 10.412 lei, arhitect șef 10.393 lei. Director executiv 10.374 lei. Director executiv adjunct 9.500 lei, șef serviciu 9.500 lei, auditor 5.643 lei, referent de specialitate 4.731 lei, polițist local 4.313 lei, la care se adaugă sporul de vechime, tichetele de vacanță și hrană, alte sporuri și facilități.

Față de această situație precară, toată lumea lovește în primar, ca fiind cel mai vinovat, inclusiv unii coțcari și cârcotași din primărie care au beneficiat de aceste majorări salariale, cu adevărat, fără discernământ! (...) Indiscutabil, primarul este vinovat pentru această situație, dar nu el este cel mai vinovat! Cel mai vinovat este raportul preliminar creșterii salariilor (nr. 1431/18.07.2017) întocmit de către o comisie formată din: secretar, director executiv, șef serviciu OSRU, fără să se facă analiza pertinentă, obiectivă, centrată în primul rând pe interesele lor personale, dând undă verde consilierilor locali să aprobe aceste majorări colosale de salarii, mulți dintre ei fără cunoștințe economice, despre performanță, bani-muncă, muncă-bani, productivitate, eficiență și randament.

Soluții de ieșire din criză? E foarte greu când nu te știi gospodari în propria ta ogradă!..: concedii fără plată, reconsiderarea organigramei primăriei, reducerea de personal și reorganizarea activității acestuia, pentru eficientizarea întregii activități administrative, ambele nedorite. O zicală din popor spune: „unde nu-i cap, vai de picioare!!!" De aici concluzia că responsabilizarea prin mutarea capului la nivelul picioarelor se confirmă pe deplin. Și apoi, dați-mi voie să cred, bugetăreala asta de partid și de stat, care, la cât de toxică este, va sfârși prin a se auto-omorî și struții își băgă capul în nisip și se fac că totul e ok în jurul lor! (...)

Lasă un comentariu