Ungaria repune pe tapet problema drepturilor colective

Distribuie pe:

În cadrul unei recente conferințe desfășurate sub egida Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Ferenc Kalmár, reprezentatul Ungariei din partea Ministerului Comerțului Exterior și Afacerilor Externe, s-a declarat, ferm, în favoarea consolidării drepturilor colective ale minorităților naționale, în contextul în care, în opinia sa, există țări ca România sau Slovacia, care nici măcar nu recunosc aceste drepturi.

Or - a subliniat Kalmár - fără acordarea drepturilor colective, integrarea minorităților naționale în societățile majoritare nu poate duce decât la asimilare, de aceea, o condiție esențială pentru supraviețuirea minorităților este integrarea lor doar în calitate de comunități, deoarece numai o comunitate este capabilă să-și păstreze limba maternă, cultura și identitatea. Mai mult, potrivit Ungariei, ar fi necesară o recomandare referitoare la mecanismele de mediere și de soluționare a divergențelor cu privire la minoritățile naționale, dar și de regândire a conceptului de stat național, a spus însărcinatul ministerial, citat de MTI.

Dezbaterile - care au marcat cea de-a 10-a aniversare a „Recomandărilor de la Bolzano" - nu au fost lipsite de animozități, ambasadorul Ucrainei contestând, de pildă, acea prevedere a Constituției Ungariei potrivit căreia Budapesta își asumă răspunderea pentru maghiarii din afara granițelor, în timp ce alți participanți au criticat politica Ungariei de acordare a unui număr foarte mare de cetățenii duble, fapt ce afectează integrarea minorităților în societatea majoritară.

Concluzia la care s-a ajuns în cadrul reuniunii este că izolarea țărilor și naționalismul se accentuează, în situația în care recomandările de la Bolzano își păstrează valabilitatea. Este inacceptabil ca protecția minorităților naționale să treacă de la o bază multilaterală la una bilaterală, întrucât ponderea și influența statelor sunt diferite, iar în ce privește problema reciprocității, nu este același lucru să vorbim de o minoritate de 30.000 sau de 1,3 milioane, cum este cazul în relația România - Ungaria, mai notează sursa citată.

De menționat că, Recomandările de la Bolzano privind minoritățile naționale în cadrul relațiilor interstatale - temă în jurul căreia s-au concentrat dezbaterile recentei reuniuni - se referă la condițiile și limitările în care statele pot sprijini minoritățile naționale care își au reședința în alte țări. Documentul a fost adoptat în 2008, la Bolzano, la inițiativa înaltului comisar al OSCE.

Lasă un comentariu