La nivel global, JUMĂTATE DINTRE TINERI, DISPUȘI SĂ PLECE LA MUNCĂ ÎN ALTĂ ȚARĂ

Distribuie pe:

Cel mai recent studiu Global Talent, la care a fost partener și platforma de locuri de muncă BestJobs, arată că, la nivel global, jumătate dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani sunt dispuși să plece din țară peste hotare pentru un job mai bine plătit, mentalitatea fiind aceeași în întreaga lume.

„Orice om de pe această planetă își dorește un trai mai bun, indiferent că este în Statele Unite ale Americii, în Japonia sau în România. Nu atât factorul politic influențează decizia de a pleca în altă parte, cât cel legat de stabilitate și, în ultimii ani, de terorism.

Mobilitatea pe piața muncii e firească, e adevărat că sunt piețe care oferă mai multă stabilitate din punct de vedere al locurilor de muncă și din punct de vedere al dezvoltării economiei, dar pe de altă parte, oamenii preferă liniștea. Plus că oamenii încep să se ducă și către alte domenii de activitate după 30 de ani.

Concret, 57% din respondenți și-au exprimat dorința de a lucra în altă țară decât în cea de origine. Din rândul acestora, 52% sunt bărbați, iar în ceea ce privește vârsta, majoritatea celor care au declarat că ar vrea să muncească în străinătate au între 20 și 30 de ani.

Tinerii sunt mult mai flexibili, nu au încă familii întemeiate și atunci disponibilitatea de deplasare este foarte mare. Plus că mai trebuie luat în calcul un aspect important: pe programele Erasmus, mobilitatea e mult mai dezvoltată la studenți decât la profesori, mare parte dintre românii care studiază afară luând în calcul posibilitatea de a se întoarce în țara respectivă pentru a lucra și pentru a se stabili acolo.

În topul țărilor și orașelor în care candidații vor să se stabilească, Statele Unite ale Americii sunt pe locul întâi, urmate de Germania, Canada, Australia și Marea Britanie. În ceea ce privește topul orașelor, candidații români tind să menționeze marile metropole din Europa și Statele Unite, dar încep să devină atractive și orașe din alte regiuni (Londra, New York, Berlin, Barcelona și Amsterdam), cei care doresc să se relocheze fiind majoritatea absolvenți de studii universitare.

Din rândul angajatorilor, 71% au declarat că recrutează personal doar din țara în care își desfășoară activitatea. 37% dintre ei au între 1 și 50 de angajați, iar 34%, între 51 și 500 de angajați", arată studiul Global Talent, la care au participat peste 366.000 de respondenți, din 197 de țări, conform adevărul.ro.

 

Lasă un comentariu