DONAREA DE SÂNGE - UN GEST SIMPLU CARE SALVEAZĂ VIEȚI

Distribuie pe:

„În lunile de vară, pe perioada concediilor și a muncilor agricole, sistemul medical românesc se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei de sânge la centrele de transfuzii, prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită.

Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operațiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere și cantitățile disponibile.

Fac apel la populație să vină la centrele de donare și să doneze benevol. O pungă de sânge poate face diferența în lupta medicilor pentru viață. Vom reorganiza rețeaua de transfuzii și întreg domeniul, astfel încât să încurajăm din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge", a declarat, marți, 24 iulie 2018, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, conform unui comunicat de presă al ministerului de resort.

În acest context, reamintim regulile prevăzute în ghidul donatorului, respectiv Ordinul ministrului Sănătății nr. 1193, din 7 iulie 2007, astfel încât acest proces să fie sigur, atât pentru donator, cât și pentru pacienții care vor primi produse sanguine realizate din respectivul sânge.

Condiții pentru a deveni donator

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții: să fii cetățean român cu domiciliul în România sau cetățean al Uniunii Europene cu reședința în România; să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani; să ai greutatea cuprinsă între 50 și 100 kg - femeile, și între 60 și 110 kg bărbații; tensiunea arterială sistolică să fie între 100 și 180 mmH; să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării; să nu fi urmat vreun tratament cu medicamente (aspirină, anticoagulante, antibiotice etc.) și să nu ai (să nu fi avut) afecțiuni maligne, cardiovasculare, hepatice, hematologice, reumatologice, imunologice, dermatologice, renale, metabolice și endocrine, ale sistemului respirator, ale sistemului nervos central, ale tractului gastrointestinal, ale tractului genitourinar, să nu ai tendința patologică la sângerare, să nu ai alergii, intervenții chirurgicale, boli profesionale, boli infecțioase și parazitare sau encefalopatie spongiformă transmisibilă.

Beneficii pentru organism

Odată cu donarea, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%. În plus, ca urmare a donării de sânge, crește rezistența organismului la șocuri, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.

De precizat că frecvența donărilor de sânge nu poate depăși 5 donări pe an pentru bărbați și 4 donări pe an pentru femei, iar intervalul între două donări este de cel puțin 8 săptămâni.

Drepturile donatorului

Donatorul are dreptul să primească rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat - RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). Rezultatele sunt confidențiale și se ridică de către donator personal de la centrul de transfuzii.

La cerere, ai posibilitatea efectuării și altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.

Pe lângă aflarea stării de sănătate, donatorul beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării; decontarea cheltuielilor de transport dacă are domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile), dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat, și alocație de hrană sub forma tichetelor de masă, în valoare de 63 de lei, sau o masă (alimente) după donare, la centrul de transfuzii.

Însă, atenție! De aceste drepturi nu beneficiază cei care, din diferite motive, nu au putut dona 450 ml de sânge.

 

Lasă un comentariu