Ura, trupul și... liberul arbitru

Distribuie pe:

„DUMNEZEU pe aceia îi iubește și îi cinstește, care se feresc de cele oprite. Ce folos ca trupul să fie deșert (gol) de bucate, iar sufletul a-l umplea de păcate? Ce folos a fi galbeni și ofiliți de post, iar de pizmă și ură să fim aprinși? Ce folos este a nu bea vin și a fi beți de veninul mâniei? Ce folos este a nu mânca cineva carne și cu hulele a rupe carnea fraților noștri? Ce folos este a ne opri de cele ce uneori sunt slobode și a face ce nu sunt niciodată slobode?"

Antim Ivireanul (1650-1716), a fost autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană. Mitropolit de București, autor a unei celebre DIDAHII, ce reprezintă o colecție de predici folosite la marile sărbători de peste an. Personalitate culturală remarcabilă a literaturii române vechi. A fost cel care a înființat prima bibliotecă publică în Bucureștiul sec. al XVIII-lea. Luat de tânăr în robie la turci a fost dus la Constantinopol, iar ulterior eliberat și trăiește la curtea Patriarhiei Ecumenice, unde a învățat sculptura în lemn, caligrafia, pictura, broderia, precum și limbile greacă, arabă și turcă, probabil, tot acum a fost călugărit sub numele Antim și hirotonit ieromonah.

Prin 1689-1690 a fost adus de Constantin Brâncoveanu în Țara Românească. Aici a învățat limbile română și slavonă, precum și meșteșugul tiparului. În 1691 i s-a încredințat conducerea tipografiei domnești din București, în care a imprimat patru cărți: „Învățăturile lui Vasile Macedonianul către fiul său Leon" (1691-limba greacă), „Slujba Sf. Paraschiva și a Sf. Grigore Dialogul" (1692-limba română), „Evangheliarul greco-român" (1693) și Psaltirea, (1694- limba română). După 1696 a fost numit stareț la Mănăstirea Snagov, unde a mutat tipografia, imprimând 15 cărți ( 7 grecești, 5 românești, una slavonă, una slavo-română, una greco-arabă), toate de o importanță vitală acelor timpuri, dar și în istoria ulterioară românească. În perioada 1701-1706 se află la București, unde a tipărit 15 cărți, între care cele mai importante: Ceaslov greco-arab și Noul Testament, (1703), prima ediție a acestuia în Țara Românească.

În 1705 este episcop de Vâlcea, unde mai tipărește la Govora alte 9 cărți, iar în anul 1708 este ales mitropolit al Ungrovlahiei, înființând la Târgoviște o tipografie și unde tipărește 18 cărți. Are ca ucenic pe Diaconul Coresi - cel mai mare tipograf din cultura medievală românească. A avut un rol însemnat în introducerea completă a limbii române în slujbe. Este tipograf, redactor, editor, creator de limbaj bisericesc în limba română în cele peste 63 de tipărituri. Întemeietor de tipografii în limba română și georgiană. Este scriitor, autor de lucrări bisericești dar și ctitor bisericesc: Mănăstirea Antim. Fiind un apărător energic al drepturilor Bisericii Ortodoxe și al poporului român, în 1716, la cererea domnitorului Nicolae Mavrocordat, a fost înlăturat din Scaun, caterisit și condamnat în exil la Mănăstirea „Sfânta Ecaterina" din Muntele Sinai. În drum spre exil a fost ucis de turci și trupul aruncat în râul Marișa dincolo de Adrianopol. A fost canonizat în anul 1992 de BOR și prăznuit în fiecare an la 27 septembrie.

***

„DUMNEZEU NU VREA SĂ FACĂ TOTUL PENTRU A NU NE LUA LIBERUL ARBITRU".

Niccolo Machiavelli (1469-1527), a fost diplomat, funcționar public, filosof, om politic și scriitor italian. A fost un exponent de prestigiu al Renașterii italiene. Opera sa capitală „PRINCIPELE" este considerată primul tratat modern de politică. A fost considerat unul din marii scriitori din colegiul său și un militar foarte cunoscut care a avut influență în umanism. Multe din scrierile sale au anticipat formarea statelor naționale. Numele său este folosit sub forma de „machiavelism", pentru a descrie principiile puterii politice, iar persoanele care folosesc aceste principii în viața politică sau personală sunt numiți frecvent „machiavelici".

***

P.S. „Nu te mândri față de ramuri; iar dacă te mândrești, nu tu porți rădăcina, ci rădăcina pe tine" (Romani 11, 18).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu