Proiect: LECȚII PENTRU PĂRINȚI, PREDATE ÎN MATERNITĂȚI!

Distribuie pe:

Pe 11 iulie 2018, la Camera Deputaților, a fost depus, de către deputatul liberal Ovidiu Raețchi, un proiect care introduce obligativitatea pentru maternități de a asigura instruirea postnatală a părinților sau a tutorelui legal cu privire la sindromul copilului scuturat, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare a acestora.

„Prezenta lege impune obligativitatea unei instruiri în maternități a părinților sau a tutorilor privind îngrijirea postnatală a copilului, având ca obiect reducerea riscului mortalității infantile și a riscurilor de sănătate asociate cu o îngrijire postnatală deficitară.

Instructajul părinților va fi realizat de către un medic sau asistent medical, desemnat de conducerea spitalului, individual sau unui grup de maximum 20 de persoane. Atât părinții, cât și medicii vor fi obligați să semneze, înaintea externării din spital, că instructajul a fost realizat.

Instructajul pentru părinți va conține, în mod obligatoriu, o explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat; o prezentare a manevrei Heimlich antisufocare la sugari și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării; o explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor și a soluțiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special; o explicare a situațiilor în care nou-născutul prezintă febră și a reacțiilor corecte în funcție de caz; o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viață.

Pentru o mai bună înțelegere a riscurilor medicale postnatale, va fi realizat un material video, pe care părinții îl pot viziona în maternitate sau acasă. Ca măsură adițională, acest material video poate fi distribuit părinților sau tutorilor în format electronic. Acesta va cuprinde, în mod obligatoriu, o ilustrare grafică a contextelor care favorizează apariția sindromului copilului scuturat și a riscurilor de accident în cazul transportului auto inadecvat.

Cheltuielile pentru personalul care va face instructajul, precum și celelalte cheltuieli necesare implementării acestor măsuri în maternități vor fi asigurate prin bugetul Ministerului Sănătății, care va fi suplimentat cu sumele necesare", se arată în proiectul de act normativ.

În nota de fundamentare, deputatul liberal prezintă un raport al Institutului Național de Statistică din 2017, din care aflăm că „în România, se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuți, față de o medie europeană de 3,6. La numărul de nașteri anuale înregistrate în România, mor în jur de 1.300 de nou-născuți, unele dintre decese putând fi evitate prin însușirea de către părinți a unui set minim de cunoștințe cu privire la principalele riscuri care pot afecta copiii după naștere și în primii doi de ani de viață".

Deocamdată, în cazul acestui proiect, Camera Deputaților va vota proiectul de lege în calitate de prim for sesizat, însă Senatul va fi forul decizional.

Lasă un comentariu