Dacă își doresc, ROMÂNCELE POT IEȘI LA PENSIE DOAR LA 65 DE ANI, LA FEL CA BĂRBAȚII

Distribuie pe:

Potrivit unei decizii recente a Curții Constituționale a României (CCR), care a intrat în vigoare, marți, 24 iulie 2018, româncele vor putea solicita să iasă la pensie la 65 de ani, când e vârsta de pensionare la bărbați.

În decizia lor, judecătorii CCR au considerat că încetarea automată a raportului de muncă la 60 și ceva de ani ar însemna, atât o discriminare, cât și o îngrădire a dreptului la muncă pentru femei.

Prin urmare, dacă salariata optează să continue munca până la 65 de ani, ea va putea să o facă în baza contractului deja existent, independent de voința angajatorului.

Concret, CCR a dat această decizie după ce a fost sesizată cu privire la neconstituționalitatea a două articole din Codul Muncii, care erau interpretate în sensul că împlinirea vârstei de pensionare a femeii (mai mică decât cea a bărbatului) constituie un motiv obligatoriu de încetare a contractului individual de muncă.

„Autoarea sesizării a subliniat faptul că, în aceste condiții, exercițiul dreptului la muncă al femeii aflate la vârsta pensionării este condiționat de încheierea unui nou contract individual de muncă, fapt ce depinde de voința angajatorului în acest sens.

Drept urmare, CCR a hotărât că, în actualul context social, încetarea raportului de muncă al femeii la o vârstă mai redusă decât a bărbatului poate și trebuie să rămână o opțiune a acesteia. „Transformarea acestui beneficiu legal într-o consecință asupra încetării contractului individual de muncă, ce decurge din lege, dobândește valențe neconstituționale, în măsura în care ignoră voința femeii de a fi supusă unui tratament egal cu cel aplicabil bărbaților.

Articolele incriminate sunt constituționale în măsura în care, la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată.

Nu se schimbă vârsta de pensionare pentru femei, doar că prevederea din Codul Muncii ar trebui interpretată astfel încât să li se permită femeilor care ajung la vârsta pensionării să aleagă dacă vor să mai continue până la 65 de ani raportul de muncă sau să iasă la pensie", se arată în decizia CCR.

 

Lasă un comentariu