ÎNCĂ UN MIT DĂRÂMAT - EFECTUL BENEFIC OMEGA 3, APROAPE INEXISTENT

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea East Anglia, citați de descopera.ro, susțin că efectul benefic al suplimentelor cu ulei de pește (bogat în omega 3) asupra riscului de boli de inimă, de accident vascular cerebral sau de deces ar fi aproape inexistent!

„Cercetarea a fost efectuată de Cochrane, o rețea independentă de oameni de știință, profesioniști în medicină, pacienți, îngrijitori și persoane interesate de domeniul medical din Marea Britanie.

Ea a coroborat rezultatele a 79 de studii clinice, în care au fost implicate 112.059 de persoane. Cercetările au evaluat efectele asupra inimii sau vaselor de sânge a suplimentării dietei cu acizi grași omega 3, în comparație cu o alimentație obișnuită, lipsită de astfel de suplimente, și una în care aportul de omega 3 era redus.

Omega 3 este un tip de grăsime sănătoasă, care se găsește în cantități reduse în alimentele obișnuite. Principalele tipuri de acizi grași omega 3 sunt acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) și acidul docohexanoic (DHA).

EPA și DHA, numiți acizi grași omega 3 cu lanț lung, se găsesc în mod natural în pește gras, cum ar fi somonul, și în uleiurile de pește, precum uleiul din ficat de cod.

Însă, în studiul nostru, am descoperit că omega 3 cu lanț lung are un efect insignifiant sau inexistent asupra riscului de deces în urma oricărei probleme de sănătate. Creșterea aportului de acești acizi grași (inclusiv EPA și DHA), în principal prin suplimente, are un efect insignifiant sau inexistent asupra evenimentelor cardiovasculare, a riscului de deces în urma bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral sau a tulburărilor de ritm cardiac.

Până acum, cele mai credibile studii au demonstrat, în mod constant, puține efecte sau niciun efect al acizilor grași omega 3 cu lanț lung asupra sănătății cardiovasculare.

Pe de altă parte, deși peștele gras este un aliment sănătos, nu reiese clar că o creștere a aportului de pește gras în alimentație are rol protector asupra inimilor noastre.

Totuși, suplimentele cu omega 3 s-au dovedit benefice pentru reducerea nivelului trigliceridelor. Însă, în acest caz, a fost observat un efect secundar, respectiv reducerea așa-numitului colesterol bun, respectiv HDL", explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu