Instituțiile publice locale, obligate să ofere 5% din posturile vacante tinerilor dezavantajați!

Distribuie pe:

Pentru garantarea protecției tinerilor dezavantajați, pentru a dobândi abilități profesionale în vederea facilitării integrării acestora pe piața muncii, pentru stimularea incluziunii sociale, precum și pentru responsabilizarea comunității locale, au fost reglementate facilitățile acordate tinerilor dezavantajați, în vederea încadrării pe locurile de muncă vacante din instituțiile publice de la nivel local.

Măsura este prevăzută în Legea nr. 189/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 639, din 23 iulie 2018, de aceasta urmând să beneficieze tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, care nu au vechime în muncă sau care au o vechime în muncă de până la 12 luni.

Pentru a fi selectați, tinerii trebuie să îndeplinească mai multe criterii, și anume: se află în sistemul de protecție a copilului sau provin din acest sistem; au copil (copii) în întreținere; s-au aflat sau se află în evidența serviciului de probațiune; se află în executarea unei măsuri educative neprivative de libertate, dintre cele prevăzute de Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal ori a unei alte măsuri neprivative, precum amânarea aplicării pedepsei sau executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.

Locurile de muncă pot fi oferite în aparatul de specialitate al primarului, aparatul de specialitate al consiliului județean, în consiliile locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, în consiliile județene, în cadrul furnizorilor de servicii sociale, de drept public, care acordă servicii sociale în condițiile prevăzute de lege și în cadrul operatorilor de servicii comunitare de utilități publice locale sau județene.

Ocuparea locurilor de muncă se va face prin selecție de dosare, care trebuie să conțină următoarele acte: cerere de înscriere la selecția dosarelor, adresată angajatorului; copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz; copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice de ocupare a postului; adeverința medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată de către medicul de familie al candidatului sau de către o unitate sanitară abilitată potrivit legii; curriculum vitae; dispoziție sau hotărâre emisă de către comisia pentru protecția copilului, de intrare - ieșire din sistemul de protecție a copilului, sau hotărâre judecătorească definitivă pronunțată de instanța competentă; copie a certificatului de naștere al copilului sau a oricărui alt document care să ateste că are copil (copii) în întreținere și recomandarea consilierului de probațiune din cadrul serviciului de probațiune de la nivel local, responsabil cu supravegherea respectării măsurilor neprivative de libertate dispuse de instanțele de judecată.

După depunerea dosarelor, angajatorul va susține un interviu, notele fiind acordate pe baza criteriilor de evaluare, raportate la cunoștințele teoretice și la capacitatea de analiză și sinteză a viitorului angajat.

Angajatorii sunt obligați să aloce tinerilor dezavantajați 5% din numărul posturilor existente și bugetate pentru personalul contractual.

Lasă un comentariu