Extratereștrii sunt reali, iar oamenii i-ar putea distruge, susține un nou studiu

Distribuie pe:

În urmă cu 70 de ani, fizicianul Enrico Fermi s-a uitat către cer și a întrebat: „Unde sunteți?". În Calea Lactee sunt sute de miliarde de stele, iar o mare parte dintre acestea sunt cu milioane de ani mai vechi decât Soarele. Dacă în jurul unei fracțiuni dintre aceste stele se află planete habitabile, atunci există posibilități uriașe ca alte civilizații să existe.

În prezent, fizicianul Alexander Berezin, din cadrul Universității Naționale de Cercetare din Rusia, propune un nou răspuns pentru paradoxul Fermi. Conform Space, dacă ipoteza lui Berezin este corectă, umanitatea ar putea avea un viitor mai „rău decât extincția".

„Cum ar fi dacă prima civilizație care va stăpâni zborul interstelar va anihila întreaga competiție pentru a-și alimenta expansiunea?", se întreabă Berezin. În cadrul lucrării, Berezin susține că, pentru a înțelege ipoteza sa, trebuia mai întâi să stabilim parametri a ceea ce înseamnă „viață inteligentă". Pentru început nu contează exact modul în care arată viața extraterestră, poate fi un organism biologic, precum oamenii, sau un tip de inteligență artificială avansată.

Însă, nu contează modul în care această viață se comportă, notează Berezin. Pentru a fi considerată relevantă pentru paradoxul Fermi, viața extraterestră pe care o căutăm trebuie să poată crește, să se reproducă și să fie detectabilă de om. Ceea ce înseamnă că „extratereștrii ipotetici" ar trebui să fie capabili de călătoria interstelară sau, cel puțin, de transmiterea mesajelor. Berezin susține că pentru ca o civilizație să dețină aceste capacități ar trebui să se afle pe o traiectorie de expansiune. Pentru a parcurge acest traseu, probabil ești nevoit să distrugi alte forme de viață.

„Nu spun că o formă de viață extrem de complexă ar putea să distrugă conștient alte forme de viață. Probabil că nici nu și-ar da seama, la fel cum o echipă de demolare distruge clădirile din jur pentru a fi construite alte blocuri", a declarat Berezin.

Însă, Berezin nu se teme că omenirea ar putea fi distrusă de o astfel de „cursă", ci oamenii ar putea fi chiar cursa. „Probabil suntem primii care explorează zborul interstelar și probabil vor fi și ultimii care vor rămâne", a mai spus  Berezin.

Sursa: descopera.ro

Lasă un comentariu