Ce factori ne tulbură echilibrul

Distribuie pe:

Echilibrul corpului este rezultatul efortului conjugat al mai multor structuri din organism. Din acest motiv, el poate fi perturbat de numeroase afecțiuni.

Faptul că ne păstrăm direcția atunci când mergem sau că ne aplecăm fără să ne dezechilibrăm este rezultatul bunei funcționări a milioane de structuri specializate din corp. Mușchii și tendoanele nu s-ar putea opune forței gravitaționale fără ajutorul aparatului vestibular și al creierului, după cum comenzile cerebrale nu ar avea succes în lipsa unor nervi, articulații și mușchi integri.

Ne susține în repaus și în mișcare

Aparatul vestibular face parte din urechea internă și este format din os și din țesut moale. De echilibrul în mișcare sunt responsabile trei canale semicirculare, dispuse în cele trei planuri spațiale, iar de echilibrul static, organele otolitice. Toate aceste structuri conțin endolimfă, un gel care se deplasează în funcție de mișcările corpului, îndoind prelungirile unor celule receptoare. În plus, organele otolitice conțin și cristale de săruri de calciu. Atunci când rotim capul, în repaus, cristalele rămân pe loc, din inerție. Aceste semnale ajung la celulele-receptor, sunt transformate în impuls nervos și transmise la creier, care le interpretează și elaborează comenzi pentru ajustarea echilibrului.

Cauzele neurologice, frecvente

Adesea, tulburările de echilibru sunt consecința bolilor neurologice. De aceea, un examen neurologic investighează întotdeauna această funcție. La originea tulburărilor de echilibru pot sta afecțiuni cerebrale de tipul tumorilor, accidentelor vasculare, meningoencefalitelor sau sechelelor posttraumatice, precum și afecțiuni ale sistemului nervos periferic (radiculite, nevrite).

Vertijul, cronic sau accidental

Afecțiunile urechii interne se soldează cu tulburări de echilibru.

Una dintre ele, de cauză necunoscută, este boala Meniere, ce se manifestă prin stări de amețeală (vertij), în care persoana afectată are senzația că se rotește sau că totul se învârte în jurul ei. În cazul femeilor, retenția de sare premenstrual poate agrava aceste crize. Și vederea ne ajută să ne menținem echilibrul, grație comunicării dintre aparatul vestibular și sistemul vizual. Cu ajutorul ei, ne ajustăm poziția în timpul mersului. Așa se explică faptul că, atunci când ne rotim cu ochii închiși, amețim mult mai repede decât atunci când ne „agățăm" cu privirea de reperele din jur. Senzație temporară de vertij poate declanșa vizionarea unui film 3D. Ochii și creierul sunt obișnuiți să creeze efectul 3D prin suprapunerea pe retină a două imagini bidimensionale. Vizionarea filmului cu ajutorul ochelarilor speciali supune aceste organe unui efort suplimentar. Greața și senzația de amețeală pot să apară la persoanele cu strabism sau cu ambliopie (ochi leneș), dar și la cele sănătoase.

Lasă un comentariu