Pensia, astronomia și... societatea

Distribuie pe:

„Au grijă, dar au de ei, / Se luptă ca niște lei, / Să pună laba pe «os»,/ Restul...pot ieși pe dos!" - „Lupta pentru putere". „Pe teren e Dumnezeu, / Vede-se-n orice clișeu, / Comentarii-fără rost, / El când zice: Gol...a fost! „Arbitrul". „Cine-i miruit de el, / Doagă lipsă-n cerebel, / La un demon sau un drac / Doar cu crucea-i vii de hac!" „DRACUL". „De pădure-ar ști să spună, / Câte care au dus sub lună; //Care mici și care mari, / După faima de tâlhari!"- „Curse forestiere". „Când ajungi la vârf de scară, / Uiți că te-ai născut la țară, / Ca și boul, vai de el, / Ce-a uitat c-a fost... vițel!" „Să nu uiți de unde ai plecat". Pensia cea românească, / N-au soluții s-o mărească. // Când la noi va lua ființă / Pensia de ...neputință? „Când aleșii dau din coate".

Aurelia Velea (1951 -), scriitoare din nordul transilvan, ambițioasă din fire, publică mai întâi în „Graiul Maramureșului", în reviste de umor ca „Spinul" - Baia Mare; „Colac peste pupăză" - Vișeul de Sus; în 2007 „Gânduri în patru rânduri" apare cu epigrame și în volumele colective: „Săgețile lui Cupidon", - 2008, „Calul, vinul și femeia" - 2009, „Tolba cu țepi" - 2009; în 2010 apare în voluminoasa lucrare a lui N. Păuna Șcheianu „O antologie a poeziei maramureșene", editura Etnologică; volumul de „Epigrame - Cu și despre femei"- apărut în 2010, editura „Grafit", Bacău.

***

„Datele astronomice ne conduc la viziunea biblică a originii lumii. Spre regretul lor, savanții nu pot da niciun răspuns clar, deoarece chimiștii au eșuat în toate încercările lor de a reproduce experimentele naturii în ce privește creația".

Robert Jastrow (1925-2008), astrofizician american, director NASA - 1981, autor populist și futurist. Este doctor în teoria fizicii. A fost primul președinte al Comitetului Lunar de Explorare al NASA, care a stabilit obiectivele științifice pentru explorarea Lunii în timpul debarcării lunare a navetei spațiale Apollo și director fondator al Institutului Goddard pentru Studii Spațiale din 1961. A fost, de asemenea, profesor de geofizică la Universitatea Columbia. A fost sceptic cu referire la existența extratereștrilor. Referitor la originea lumii spune: „Sunt forțe supranaturale pe care încă știința nu le-a descoperit".

***

„Religia este legătura societății și temelia ordinii".

Plutarh (46-125), scriitor, moralist de origine greacă, cunoscut mai ales prin scrierile sale biografice și filosofice. A fost unul din principalii reprezentanți ai aticismului (scriere veche) în literatura greacă. Studiază la Atena retorica, filosofia și științele vremii. Frecventează „Academia platoniciană". Vizitează Roma și predă aici filosofia morală. Este numit procurator al provinciei Achaia din Grecia. Devine preot al Templului lui Apollo din Delfi. Plutarh este foarte cultivat, avea cunoștințe enciclopedice, fiind foarte prețuit în cercurile eleniste.

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu