MASĂ ROTUNDĂ, la Sighișoara

Distribuie pe:

În Cetatea Medievală Sighișoara, cultura este la ea acasă. Poeți, artiști, pictori, iubitori ai culturii, localnici sau vizitatori au primit invitație în 26 iulie 2018, la Sala SANDER, la „Masa Rotundă - Interferențe culturale". Direcția Județeană pentru Cultură Mureș și Asociația Literară „Creneluri Sighișorene" au invitat la acest eveniment scriitori din Târnăveni, Mureș, Turda, Germania, Canada.

Am făcut cu onoare primirea și prezentarea autorilor și musafirilor, iar în detaliu am prezentat revista „Creneluri Sighișorene" nr. 12, care cuprinde activități ale cenaclului nostru din perioada ianuarie-iunie 2018, creațiile partenerilor și colaboratorilor din țară și diaspora. Preotul protopop Gheorghe Nicolae Șincan, de la Târgu-Mureș, a cerut binecuvântarea Proniei peste toate acestea, apoi, pentru că avem inserate în revistă creațiile „In memoriam" artistului plastic Victor Cristea și a scriitorului Dumitru D. Silitră, iar colegul nostru Adrian Drăghici a plecat de prea tânăr la cele veșnice, s-a ținut în memoria lor un moment de reculegere.

Artiștii Anda Voican și Traian Comșa au interpretat, voce și chitară, un repertoriu de cântece pe versuri și muzică proprie sau a altor poeți. Ana Munteanu Drăghici a făcut referire la cele spirituale în creație, a recitat din poemele proprii, cât și ale fiicei sale Ligia Ana Grindeanu, care, colaboratoare a noastră, a dus la Chicago revista „Creneluri Sighișorene", la care s-au abonat membrii Cenaclului „Retro". Mulțumirea că peste hotare ajunge informația despre activitățile cenaclului „Creneluri Sighișorene", ne umple sufletele de frumos și lumină. Revista ajunge și în Germania, prin grija scriitoarei Ioana Heidel, care a fost prezentă la eveniment.

Pentru că revista are nevoie să fie „îmbrățișată" de coperți valoroase, am apelat și ni s-a răspuns cu plăcere de artistul plastic Cornel Vana, care a vorbit despre lucrările sale și a prezentat o colecție de picturi în ulei pe pânză, reprezentând Sighișoara. Modestia artistului ne-a impresionat, de aceea a intervenit domnul Nicolae Băciuț, care a vorbit despre creația artistului ca despre cele mai spectaculare simboluri ale picturii, încărcate teatral, cu figuri expresive sau peisaje, clădiri monumentale care prind contur real și expresiv. Cornel Vana a recitat și din poeziile proprii, din volumul „Și tu locuiești în rana mea".

Domnul Nicolae Băciuț a prezentat, apoi, proiectul „100 de cărți pentru Marea Unire" și a făcut referire la autorii prezenți la această masă rotundă care au cărți selectate pentru acest proiect: Valer Popean - „Oglinzi paralele", Viorica Șutu - „Poeme concentrice", Răzvan Ducan - „Poetul care a greșit lumea", preot dr. Gheorghe Nicolae Șincan - „Dureri nespovedite", Gabriella Costescu - „Lacrima de liliac". De asemenea, a vorbit despre întâlnirea: Săptămâna Internațională de Cultură de la Câmpul Românesc din Hamilton, Canada, care s-a desfășurat în perioada 9-14 iulie 2018, unde, alături de preotul Șincan, au participat manifestările laice și religioase desfășurate la Hamilton, Kitchener și Toronto, au prezentat cele mai recente apariții editoriale ale lor, revista „Vatra veche", suplimentul dedicat oamenilor de cultură români din Canada, au participat la dezbateri, mese rotunde, programe literar-artistice.

Nu s-au lăsat așteptate veștile bune, și anume programul cultural pe lunile viitoare, participarea scriitorilor mureșeni la Festivalul „Credo" de la Lăpușna, călătoria în Italia de ziua Limbii Române, proiecte în Sărmașu, Reghin, Toplița și Sighișoara.

Răzvan Ducan a recitat din propriile creații, despre creațiile poetei Viorica Șutu a vorbit Vanda Ani de la Târnăveni, iar Nicolae Șincan a citit din înțelepciunile cuprinse în cartea „Dureri nespovedite". Au mai recitat Vasile Luca, Viorica Feierdan și au avut loc dialoguri spontane referitoare la proiectele viitoare.

La finalul evenimentului, am vorbit despre antologia de poezie dedicată Centenarului Marii Uniri care va fi publicată sub egida Asociației Literare „Creneluri Sighișorene" și care va fi prezentată la 1 Decembrie 2018, la Sighișoara, în cadrul evenimentelor care vor avea loc la acea dată. Ne este de folos sprijinul domnului director al Muzeului de Istorie, Nicolae Teșculă, sprijin confirmat chiar prin prezența domniei sale la acest eveniment.

Cum nimic nu se face fără mâna întinsă a binevoitorilor, doresc să mulțumesc pentru tot sprijinul sponsorilor: SICERAM SA, CESIRO SA, domnului Petru Bașa, Tipografia ERA.

Bucuria acestei întâlniri se va reflecta în evenimentele viitoare și în rezultate.

Lasă un comentariu