CRISTEȘTI - UN SECOL DE LA MAREA UNIRE

Distribuie pe:

Sub titlul „ Un secol de la Marea Unire. Comuna Cristești trecut, prezent și viitor", comuna și locuitorii ei și-au dat întâlnire vineri, 27 iulie 2018, la Hotelul Imperial din Târgu-Mureș, pentru a sărbători evenimentul din viața localității.

În deschiderea evenimentului, edilul-șef al comunei, Kovács Edit, în cuvântul său a prezentat câteva realizări de-a lungul existenței acestei așezări. După acest moment important din viața acestei comune mureșene, profesorul universitar doctor Marius Văcărelu, expert în geopolitică la SNSAP București, și-a luat rolul de moderator și a invitat la microfon pe Alexandru Botoș, de 84 de ani, care a fost primar al acestei localități, aproape 10 ani. Acesta a vorbit celor prezenți despre realizările din perioada cât a fost edil-șef.

După acest moment, a vorbit despre realizările comunei și despre longevitatea vieții sale, de 87 de ani, Aszalós Magdalena, care spunea, fiind o mare credincioasă: „Dumnezeu ne încearcă, dar niciodată nu ne uită", după care a recitat, în limba română și maghiară, câte o scurtă poezie.

Au mai luat cuvântul conferențiar doctor Lucian Dorel Savu, de la Universitatea „Dimitrie Cantemir" și profesor asociat la Universitatea „Petru Maior" din Târgu-Mureș. Acesta a făcut o amplă prezentare economică a României și a comunei Cristești, în cei 100 de ani de la 1918. De altfel, evenimentul la care am participat s-a înscris în evantaiul evenimentelor care întâmpină Marele Centenar de la 1 Decembrie 1918.

În continuare, Nyulás Bernát-László, reprezentantul firmei Fumco GrGroup, a trecut în revistă realizările firmei pe care o reprezintă.

Au mai luat cuvântul tinerele absolvente de învățământ superior: Marcela Timar și Szabó Anna, care le-au împărtășit celor prezenți din realizările lor și au îndemnat tinerii să le urmeze exemplul.

După o scurtă pauză, au urmat întrebări, discuții, dezbateri pe care le-a condus profesorul universitar doctor Marius Văcărelu de la SNSAP București.

De menționat că, viceprimarul comunei, Anghel Chioreanu, a oferit câte o diplomă de participare celor doi seniori - Aszalós Magdalena și Alexandru Botoș, dar și lui Nyulas Bernát-László, iar celor două tinere, câte un buchet de flori.

În încheiere, primarul comunei, Kovács Edit, spunea: „Evenimentul de azi și-a atins scopul numai dacă plecăm de aici cu gândul să fim mai buni, mai toleranți și mai deschiși unii față de alții."

Un grup de elevi de la Școala Generală din Cristești, sub îndrumarea profesorului Szász Béla Pál, a prezentat publicului participant la acest eveniment un frumos program de dansuri din Voivodeni.

 

Lasă un comentariu