REGHINENI, ÎN PELERINAJ ISTORIC LA ALBA IULIA

Distribuie pe:

Joi, 26 iulie 2018, Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Reghin a organizat un pelerinaj istoric la Alba Iulia - Cetatea Marii Uniri, pentru a rememora drumul pe care l-au făcut, acum 100 de ani, înaintașii noștri, care la 1 Decembrie 1918, în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, au făurit statul național unitar român. Această vizită face parte dintr-un proiect mai vast, dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, pe care CARP Reghin îl desfășoară în parteneriat cu Biblioteca Municipală „Petru Maior" Reghin.

În cardul vizitei făcute la Alba Iulia, participanții au avut bucuria să viziteze: Cetatea Alba Carolina, Catedrala Încoronării Regelui, Catedrala Romano-Catolică, Aleea marilor personalități istorice, Obeliscul martirilor, Muzeul Museikon. De asemenea, vizitatorii au asistat la schimbarea gărzii de onoare, moment ce a avut loc în cetate. La întoarcere, s-a vizitat Mănăstirea Dumbrava, o vatră a spiritualității românești din Transilvania, care este extrem de implicată și pe tărâm social.

Pe tot parcursul acestei vizite, participanții au fost însoțiți de dr. Florin Bengean, de la Biblioteca Municipală „Petru Maior" Reghin, care, în calitate de ghid, a susținut expuneri și a dat explicații cu privire la monumentele vizitate, precum și la episoade din trecutul istoric al neamului românesc. La Alba Iulia, grupul de vizitatori a fost însoțit de dr. Florin Bogdan, care le-a vorbit, de asemenea, despre principalele puncte de atracție turistico-istorice din cetatea Marii Uniri.

A fost o vizită extrem de atractivă, interesantă, dar în același timp și foarte folositoare. Alba Iulia se numără printre puținele localități din țara noastră care au fost predestinate să ocupe un loc de cea mai mare importanță în istoria poporului român, din îndepărtata preistorie și până în contemporaneitate. Oraș bimilenar, învăluit în nimbul legendar al unor mari evenimente istorice, Alba Iulia s-a întipărit adânc în mintea și inima poporului român. El apare, peste veacuri, în conștiința fiecărui român ca un simbol al jertfelor și biruințelor în lupta pentru eliberare socială, independență și unitate națională. Această străveche așezare este o mărturie grăitoare a iscusinței și talentului creator al înaintașilor noștri, care au reușit să mențină aici un puternic centru de civilizație ce s-a dezvoltat de-a lungul vremurilor. Oraș al gloriei străbunilor, oraș al marilor dureri, Alba Iulia avea să devină prin actul de la 1 Decembrie 1918, după jertfe de secole, altarul realizării marelui ideal al poporului român: unitatea politică.

 

Lasă un comentariu