Colțul pentru minte, inimă și literatură… ION DUMBRAVĂ - LUMEA TV

Distribuie pe:

Nimic mai la îndemână pentru a păcăli monotonia zilelor lungi, pentru o pată de culoare pe cenușiul zilelor ploioase, ca o simplă apăsare pe banalul buton de pornire de pe telecomandă, și o mulțime de lume îți invadează micul tău univers. Personaje mai vechi sau mai noi. Mai mult sau mai puțin agreabile. Puse pe pălăvrăgeală, pe o hărmălaie ca la târg, ca la făgădău, unde toți vorbesc și nimeni n-ascultă, unde nu vorbești ca să fii auzit, ci ca să nu taci.

Oameni și oameni, pe care cameramani zeloși îi filmează bucată cu bucată, până în cele mai mici amănunte, încât le poți număra bubele de pe capetele înfierbântate, le poți număra firele de păr din urechile surde sau dinții rupți în ciolanul pentru care se bat. Lume peste lume și agitație în casa ta, ca în gară, ca pe tăpșanul din mijlocul satului, unde, în campaniile electorale, se dau bere și mici bine garnisiți cu aceleași promisiuni dintotdeauna. O lume siliconată, artificială, manelizată, o lume a indivizilor fălcoși, asudați, a individelor gureșe, puse pe păruială.

Ca întotdeauna, politicienii sunt cei mai colțoși, cei mai infecți, în ciuda tuturor alifiilor cu care sunt unși. Politicieni de ieri și de azi. Doar minciunile sunt aceleași, doar hoțiile, doar curvăsăriile de bordel, doar ciorile vopsite scoase din mânecă.

Lumi peste lumi, în jur, ca la bâlci, ca la piață, lume peste lume îți umple pustiul cu diversitate și culoare. Lumi despre care poți să gândești și să spui orice pentru că li se potrivește orice.

O simplă apăsare pe butonul cu pricina, și nu mai fugi în lume când te alungă urâtul, ai, în orice moment, lumea la picioare, cu ineditul și diversitatea ei, care dispar pe dată, când ți se face somn sau lehamite, ca și cum nici nu ar fi existat. (din vol. Exerciții de meditație, Editura Ardealul, Târgu-Mureș, 2013)

Lasă un comentariu