Ce este meldonium, substanța interzisă pentru care lotul României de caiac-canoe nu mai merge la Olimpiadă?

Distribuie pe:

Lotul României de caiac-canoe a fost depistat pozitiv cu meldonium.

Este vorba nu numai de componenții celor patru bărci care ar fi urmat să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Rio, ci de toți componenții loturilor feminine și masculine de seniori, potrivit TVR. Pe lângă canotori, a fost depistată pozitiv și atleta Daniela Stanciu, calificată la JO 2016, la săritura în înălțime.

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat că vestea reprezintă o veritabilă „tragedie" și că va fi demarată o anchetă în regim de urgență pentru a se afla cum au ajuns sportivii în posesia medicamentului interzis.

„În afara celor doi prinși anterior, mai sunt alți 7 sportivi calificați la Rio din lotul de caiac-canoe care au fost depistați pozitiv cu meldonium. Este o tragedie pentru sport și o veste dezarmantă. Vom demara o anchetă, pentru că noi credem că sunt oameni din anturajul sportivilor care le furnizează acest medicament", a declarat Ioan Dobrescu, citat de TVR.

Meldonium este o substanță antiischemică, ceea ce înseamnă că ajută irigarea la nivelul membrelor și creierului. Se folosește în special în medicamentele pentru tratarea problemelor de inimă și circulație a sângelui.

Meldonium (Mildronat sa Quaterin) este fabricat de Grindeks, o companie farmaceutică din Letonia.

În 2005, au apărut primele teste care au arătat că meldonium, combinat cu lisinoprin, un inhibitor al unei enzime, este eficient în tratarea insuficienței cardiace. De asemenea, această combinație poate îmbunătăți calitatea vieții, capacitatea de efort fizic și mecanismele circulației periferice ale bolnavilor cronici de inimă. Folosit în alte combinații, cu metformin, de pildă, are efecte benefice asupra bolilor neurologice și asupra diabetului. Se folosește, de asemenea, în tratamentul convulsiilor sau al alcoolismului.

Studiile recente arată că substanța poate îmbunătăți capacitatea de învățare și memorare. Meldonium este unul dintre cele mai exportate produse ale Letoniei și poate fi obținut cu ușurință în Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, Azerbaidjan și Armenia.

Sursa: (www.descopera.ro)

 

Lasă un comentariu