Zilele „Miron Cristea", desfășurate la finele lunii iulie a.c., la Toplița, au ajuns la a XXI-a ediție, beneficiind de o participare internațională (reprezentanți din Polonia, Republica Moldova, Turcia). Consiliul Județean Harghita n-a alocat niciun fel de resurse financiare și nu a sprijinit manifestarea, la fel cum nici Ministerul Culturii și Identității Naționale, condus de actorul George Vladimir Ivașcu, nu a manifestat niciun fel de interes.
Pe președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care militează susținut pentru autonomia teritorială pe criterii etnice a utopicului Ținut Secuiesc, îl putem înțelege în cheia extremismului său etnic separatist, prin care dovedește consecvent că urăște România. Însă, nici Ministerul Culturii nu este cu nimic mai bun, câtă vreme nici măcar prin delegarea unui reprezentant oficial nu a susținut un eveniment și o personalitate cu adevărat centenară.
Pe scurt, participanții și-au plătit deplasarea (unii chiar venind de la sute de kilometri distanță de Toplița!), și-au CUMPĂRAT anuarul, o lucrare serioasă, la care au contribuit ei înșiși prin munca lor intelectuală (48 lei). Dacă nu era efortul primăriei locale și a unor sponsori din zonă, acțiunea nu s-ar mai fi putut desfășura! Toate acestea, în anul Centenarului Marii Uniri!
Domnule actor, George Vladimir Ivașcu, întrucât „ministru" nu am cum să vă mai spun, câtă vreme vă bateți joc de această funcție făcând-o de râs tocmai în acest an cu asemenea mize culturale și semnificații naționale excepționale? Vă informez că primul Patriarh al României, Miron Cristea, este tocmai unul dintre făuritorii Marii Uniri. A militat pentru unitatea națională a tuturor românilor, fiind prezent la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, când s-a înfăptuit visul de veacuri al poporului român, Unirea cea Mare. De asemenea, a făcut parte din delegația care a prezentat regelui Ferdinand, la București, „Declarația de unire a Transilvaniei cu țara-mumă". În Anul Centenar, se cuvine să cinstim prioritar tocmai memoria celor care au luptat pentru realizarea acestui deziderat istoric al națiunii române.
Patriarhul Miron Cristea, pentru binele neamului său, s-a implicat și în viața politică (fără să fi fost membru în vreun partid politic) - a făcut parte din Regență (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) iar, mai târziu, a fost prim-ministru (10 februarie 1938 - 6 martie 1939). Pentru activitatea culturală și națională deosebită, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
Partidul Mișcarea Populară i-a solicitat în mod repetat o demisie de onoare și de bun simț actualului ministru al Culturii, fiind evidentă incapacitatea sa managerială și incompetența ministerială. Nu se sinchisește însă și nu poate fi mai presus de „inteligența" jenantă a șefului său ierarhic superior, adică a marionetei pesediste pe post de premier, Vasilica Viorica Dăncilă. În consecință, PMP demarează o campanie de strângere de semnături prin Internet, on-line, social media ș.a., pentru demiterea de urgență din funcția de ministru și retrimiterea la teatru a actorului George Vladimir Ivașcu. Nu mai jucați acest rol de ministru ca un cabotin, care ne transformă pe români în spectatori la o piesă națională sinistră, privind o veritabilă tragedie dramaturgică pusă în operă chiar de Ministerul Culturii și Identității Naționale, pe seama României noastre Centenare.