MIRACOLUL NATURII Mălinul american (Prunus serotina)

Distribuie pe:

Este o specie exotică originară din America de Nord, este un arbore cu înălțimea de circa 22 m. Trunchiul este bine conformat cu o coajă de culoare brun-roșcată, care, dacă este zdrelită, degajă un miros neplăcut. Mugurii ovoizi, depărtați de lujer, de culoare bruni-roșcați. Florile de culoare albă, apar în lunile mai-iunie. Fructele sunt drupe globuloase de culoare neagră, când sunt coapte au un gust dulce amărui. Sâmburele este neted, fructele se coc în august - septembrie.

Mălinul american mai este cunoscut și sub numele de cireș negru sau cireș de munte. În trecut, indienii foloseau mălinul pentru a trata boli ca scorbutul, tuberculoza, malaria, durerile de gât.

Importanță medicinală au rădăcina, coaja și fructele. Frunzele de mălin american sunt toxice. Fructele se culeg numai atunci când sunt de culoare neagră și când sunt bine coapte, altfel sunt toxice. Fructele sunt consumate atât de către păsări, cât și de animalele sălbatice, cu multă plăcere.

Conține: acetilcolină, kamferol, scopoletină, taninuri, acid cumaric, quercetin, prunasin, benzaldehidă, acid eudesmic, calciu, acid galic, fier, potasiu, amidon, lignină, ulei volatil.

Fructele de mălin american au efecte benefice asupra inimii, diminuează durerile din piept, sunt și un stimulent al poftei de măncare.

Lemnul de mălin american este valoros, de culoare roșiatică, lucioasă, fiind întrebuințat la confecționarea de mobilier, vaze pentru flori, jucării, casete pentru bijuterii, mânere de lemn, candelabre și alte piese mărunte.

Siropul de mălin american se obține din scoarța acestuia și este indicat în tratarea tusei, gutei, gripei, răcelilor, durerilor de gât, diaree și altor probleme respiratorii.

Fructele de mălin sunt foarte gustoase și se folosesc în prepararea băuturilor ca vin, coniac și whisky, și a siropurilor, precum și în bucătărie, la prepararea plăcintelor, tocănițelor, gemurilor, jeleurilor.

Medicii fitoterapeuți recomandă folosirea siropului de mălin american pentru tratarea tusei convulsive. Zilnic, se iau de trei ori pe zi, câte 2 lingurițe de sirop diluate într-un pahar cu apă de izvor, timp de două săptămâni.

Fructele de mălin american sunt folosite cu mult succes în tratarea gutei, dispepsiei, laringitei, bronșitei, gripei, tusei convulsive, guturaiului, afecțiunilor digestive, afecțiunilor pulmonare, reumatismului, cancerului, tuberculozei, stimularea poftei de mâncare, viermilor intestinali.

Mălinul american este astringent, antitusiv, sedativ, tonic. Coaja mălinului se recoltează toamna, de pe arborii tineri, și se păstrează cel mult un an, deoarece păstrată mai mult își pierde proprietățile terapeutice.

În țara noastră, a fost plantat în păduri după cel de-Al Doilea Război Mondial, ca specie ajutătoare. Fructele de mălin american se recoltau și se exportau, fiind folosite în medicină la prepararea diferitelor medicamente, cât și ca aromatizant în băuturi alcoolice ca whisky, coniac, bitter sau în bucătărie, unde se foloseau la prepararea tocănițelor, plăcintelor, jeleurilor și a gemurilor.

Lasă un comentariu