IMPORTANȚA EXPUNERII LA SOARE

Distribuie pe:

Razele soarelui au un efect benefic asupra pielii afectate de acnee, eczeme și infecții fungice.

Ameliorarea depresiei ușoare

Există multe demersuri științifice care au asociat îmbunătățirea stării de spirit cu expunerea directă la lumina naturală. Unul dintre acestea a demonstrat chiar că razele UVB cresc nivelul substanțelor naturale antidepresive din creier. De altfel, în zilele însorite, creierul produce o cantitate mai mare de serotonină (așa-numitul hormon al fericii), comparativ cu zilele înnorate.

Prevenirea afecțiunilor cardiace

O nouă cercetare publicată în luna aprilie 2012, în jurnalul Medicina Naturii din SUA, a scos în evidență faptul că razele puternice ale soarelui, chiar și lumina obișnuită a zilei, diminuează considerabil predispoziția la un atac cardiac sau la apariția complicațiilor grave după producerea acestuia.

Efectul dintre expunerea la soare și o rezistență cardiacă superioară are legătură cu ritmul circadian al corpului, reglat de proteinele de la nivel cerebral. Lumina zilei resetează ceasul biologic și stimulează producția proteinelor din creier, vitale pentru controlul metabolismului cardiac în timpul unui infarct.

Mai mult decât atât, contactul direct cu razele soarelui ajută la scăderea tensiunii arteriale în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune. Literatura medicală europeană conține lucrări care vorbesc despre capacitatea razelor de soare de a penetra țesutul cutanat și de a curăța sângele și vasele sanguine. Unele studii clinice arată că pacienții cu ateroscleroză își țin mai bine sub control afecțiunea cu ajutorul expunerii regulate la soare.

Ameliorarea simptomelor sindromului Alzheimer

Cercetările clinice arată că expunerea la spectrul integral de lumină în timpul zilei ajută la ameliorarea simptomelor sindromului Alzheimer, prin reducerea nivelului de agitație, asigurarea unui somn mai odihnitor și combaterea insomniei.

Inducerea remisiei cancerului de sân

Medicul american Zane Kime a utilizat o metodă neobișnuită de tratament oncologic pentru pacientele diagnosticate cu cancer mamar. Le-a recomandat o terapie care combină băile de soare și dieta axată pe cereale integrale. Chiar și în cazurile cu cancer de sân în faza terminală, specialistul a reușit să oprească evoluția cancerului ajuns în faza de metastază.

Dezinfectarea rănilor

Razele soarelui ucid bacteriile periculoase, cauzatoare de infecții. Soldații germani din Al Doilea Război Mondial știau de descoperirea făcută de câștigătorul premiului Nobel în anul 1903, Niels Finsen, care a demonstrat măsura în care expunerea la soare ajută la dezinfectarea și vindecarea rănilor.

Reducerea nivelului de colesterol

Soarele ajută la transformarea colesterolului excedentar din sânge în hormoni steroizi, necesari pentru reproducere. În absența luminii naturale, se petrece fenomenul contrar hormonii sexuali sunt transformați în colesterol.

Întărirea sistemului imunitar

Limfocitele sau globulele albe ale sângelui, specializate în lupta cu infecțiile, se înmulțesc sub efectul razelor naturale ale soarelui.

Îmbunătățirea calității somnului

Atunci când lumina naturală intră în contact cu organele de văz, nervul optic trimite un mesaj glandei cerebrale care produce melatonină (hormonul necesar inducerii somnolenței), prin care îi comandă oprirea secreției acestei substanțe până la apusul soarelui. Astfel, expunerea la razele UV din timpul zilei crește producția de melatonină noaptea, care asigură un somn odihnitor și neîntrerupt. Nivelul redus al hormonului cauzează tulburări de somn, în special în rândul adulților în vârstă.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro

Lasă un comentariu