Biserica Reformată din Cetatea Târgu-Mureș va fi renovată cu fonduri preponderent ungare! (Când vor fi reabilitate lucrările lui Brâncuși… cu fonduri preponderent românești?)

Distribuie pe:

Reabilitarea bisericii reformate din Cetatea medievală Târgu-Mureș este planificată deja de un deceniu, dar abia acum au fost obținute fondurile necesare, notează MTI, citând cotidianul regional Krónika. György Henter, preotul bisericii a declarat că s-a încercat obținerea de fonduri prin intermediul mai multor proiecte, dar în cele din urmă susținerea financiară a venit din partea Guvernului Ungariei, care acoperă 75% din cheltuieli, în cadrul unui proiect mai amplu al Eparhiei Reformate din Ardeal și al Executivului budapestan, proiect ce are ca scop reînnoirea monumentelor transilvănene.

Înainte de începerea lucrărilor de restaurare, au fost efectuate lucrări de descărcare de sarcină arheologică în sanctuarul bisericii, fiind descoperite un mormânt din anii 1700 și câteva rămășițe ale unei cripte din Evul Mediu, mai notează sursa citată, adăugând că, probabil, lăcașul de cult va fi închis anul viitor, slujbele religioase fiind oficiate în vechea clădire a teatrului de păpuși. Potrivit proiectului, restaurarea va fi finalizată la sfârșitul anului 2019.

Biserica Reformată din Cetatea din Târgu-Mureș a fost construită de către franciscani în secolul al XIV-lea, iar în secolul al XVI-lea, când Târgu-Mureș a trecut de partea reformei, biserica a ajuns în proprietatea reformaților.

Potrivit sursei citate, obiectivul este „cel mai important ansamblu de clădiri în stil gotic din Ținutul Secuiesc".

 

Foto: hotelgrand.ro

Lasă un comentariu