PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE CHITARĂ „HARMONIA CORDIS", EDIȚIA A XIII-A, TÂRGU-MUREȘ, 7-12 AUGUST 2018 (I)

Distribuie pe:

7 august 2018

19.00- 22.00: Concert

Locul de desfășurare: Cetatea din Târgu-Mureș, în caz de ploaie, Palatul Culturii

Duo Tudor GLIGA& OROSZ Dávid (RO)

TRIO ROSENBERG (NLD)

Stochelo ROSENBERG: chitară solo

Nous'che ROSENBERG: chitară ritmică

Nonnie ROSENBERG: contrabas

8 august 2018

10.00-13.00 și 15.00-18.00: Cursuri de măiestrie (chitară clasică, chitară de jazz, muzică de cameră) discuții din domeniul de specialitate artistică.

Locul de desfășurare: Universitatea de Artă Târgu-Mureș

19.00- 21.00: Concert

Locul de desfășurare: Palatul Culturii - Sala mare

duo Ana-Maria BIBESCU & Raisa MIHAI (RO)

Gabriel BIANCO (FR)

pauză

Duo Melis: Alexis MUZURAKIS (GRC) & Susana PRIETO (ESP)

22.00: Concert

Locul de desfășurare: G.Pub

Mircea OANEȘ (RO)

BABȚAN-VARGA Flórián (RO)

 

7 august 2018

Tudor Gliga și Dávid Orosz au început studiul chitarei clasice la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, cu profesorii Ene Ovidiu și Turcu Andrei.

Amândoi au participat la concursuri naționale și internaționale începând din această perioadă. Și-au continuat apoi studiile cu prof. dr. Beke István Ferenc, iar în prezent studiază chitara clasică la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Împreună au cântat în deschiderea concertelor virtuozilor chitariști Al Di Meola și Tommy Emmanuel.

Au câștigat diverse premii ca duo, printre care se numără: locul I la Festivalul Internațional de Chitară Transilvania din Cluj-Napoca și locul I la Concursul de chitară clasică „De la Baroc la Rock", Sibiu.

Trio-ul Rosenberg a fost prezent la cele mai importante festivaluri de jazz: Montreal International Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Festivalul Django Reinhardt din Samois, Jazz in Marciac, Jazz á Vienne, Carnegie Hall New York și The Rose Bowl Los Angeles, colaborând cu toți marii muzicieni din domeniu: Toots Thielemans, Jan Akkerman, Stéphane Grappelli, Herman van Veen, Jaap van Zweden, Louis van Dijk, Peter Beets etc. Trio-ul a susținut concerte împreună cu Shirley Bassey, Randy Crawford și Luciano Pavarotti. În ultimii douăzeci și cinci de ani, Trio-ul Rosenberg a fost prezent în întreaga lume, fiind considerați drept cei mai buni în domeniul lor. Inspirat de Django Reinhardt, ei își extind opera la clasic, pop și bossa nova în stilul swing-ului țigănesc. Ei au, de asemenea, un număr mare de compoziții proprii. Între timp, au lansat mai mult de 25 de CD-uri și DVD-uri, care au avut succes.

Inspirați de o singură pasiune (crearea muzicii), ei au cucerit lumea. La sfârșitul anilor '70, ei se bucură de recunoaștere pe scară largă în cadrul comunității țiganilor din Europa. Începutul anilor '80 marchează descoperirea lor la nivel internațional. Trio-ul este prezent la multe festivaluri de jazz importante. Și-au creat un nume, fiind admirați de fanii din toate țările lumii și de chitariști din toate genurile muzicale. Trio-ul Rosenberg reprezintă deja, de peste 25 de ani, „esența jazzului țigănesc". Stochelo Rosenberg este considerat unul dintre cei mai buni chitariști, cu o tehnică impecabilă, elegantă și vibrato personal, combinând virtuozitatea și emoția.

Membrii trupei: Stochelo Rosenberg: chitară solo, Nous'che Rosenberg: chitară, Nonnie Rosenberg: contrabas.

8 august 2018

Ana-Maria Bibescu și Raisa Mihai au început să cânte împreună în noiembrie 2017. Au concertat în cadrul festivalului Novum Generatio, în anul 2017. Au avut recitaluri la Universitatea Națională de Muzică din București și la Institutul Maghiar din București. Anul aceasta au obținut premiul I la Kyustendil International Guitar Competition.

Gabriel Bianco a început să cânte la chitară cu tatăl său la vârsta de 5 ani. În 2005, la absolvire, a obținut premiul 1, cu merite deosebite. În același an a primit cel mai înalt calificativ la concursul de admitere la Conservatorul Național Superior din Paris, unde studia cu Olivier Chassain. Gabriel desfășoară diverse activități muzicale, precum teatrul, creația de compoziții contemporane, dar principala este aceea de a cânta ca solist de chitară.

A susținut primul său concert la vârsta de 15 ani, iar acum este invitat să cânte în diverse țări: Rusia, S.U.A., China, Columbia, Brazilia, România, Germania, Grecia, India, Peru, Thailanda, Franța, Italia, Austria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Spania. Nu de mult timp, artistul a înregistrat un DVD pentru revista italiană „La Guitarra". Gabriel Bianco a câștigat deja mai multe premii la competiții internaționale în Europa, printre care: 2006 - Concursul Internațional de Chitară din Ile de Re, Franța; Concursul Internațional de Chitară din Forum Vienna, Austria; 2008 - GFA Concursul Internațional Solo, SUA.

Chitarista spaniolă Susana Prieto și chitaristul grec Alexis Muzurakis au debutat ca duo Melis în 1999, la Festivalul Internațional de Chitară din Volos (Grecia). De atunci au susținut concerte în săli de prestigiu precum Filarmonica din Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, sala Tchaikovsky din Moscova, Megaron din Atena și sala de Concerte Merkin din New York. Duo-ul este foarte solicitat pentru concerte și cursuri de masterat la festivalurile internaționale de chitară, precum și pentru serii de concerte remarcabile din Europa și America.

Au câștigat numeroase premii, atât individual, cât și împreună. În 1999, în calitate de duo, au câștigat premiul I la concursul International Guitar Duo din Frechen (Germania). În anul următor au câștigat renumitul concurs Guitar Duo de la Montelimar (Franța), precum și cel de-al XXI-lea concurs internațional de chitară duo „Mauro Giuliani" (Italia). În 2001 au câștigat premiul Duo/Ensemble la concursul de muzică de cameră din Leipzig (Germania), iar în același an au fost câștigători la concursul internațional Guitar Duo de la Paris (Franța). În 2003 au înregistrat primul lor CD, după ce au câștigat premiul „Citta di Verona", la concursul internațional de muzică de cameră „Gaetano Zinetti" (Italia). În 2005 au concertat cu succes împreună cu Yehudi Menuhin Society Live Music Now.

Duo Melis a colaborat cu Orchestra Simfonică Berliner, cu Filarmonica Neubrandenburger, cu Bayerische Kammerphilharmonie, cu Orchestra Radio din București și cu Orchestra Națională din Salonic, condusă de Leo Brouwer. Repertoriul lor vast se întinde de la muzica barocă până la muzica lui A. Piazzolla, A. Ginastera, Leo Brouwer și include, de asemenea, concerte pentru două chitare și orchestră - Rodrigo, Castelnuovo-Tedesco și Vivaldi - precum și noul concert al lui Marek Pasieczny dedicat lui Duo Melis.

Recentele apariții în America de Nord includ Conferința Anuală a Fundației Guitar of the Americas și recitaluri în Chicago, St. Louis, Austin, Scranton, College Station, Houston, Brownsville și Detroit. Au apărut de două ori atât în concertele OMNI din San Francisco, cât și pentru weekendul de chitară clasică Cleveland. Au fost, de asemenea, invitați în cadrul Festivalului de chitară din Betlehem - Pennsylvania. În Europa, au susținut recitaluri în Italia, Grecia, Germania, Polonia, Rusia, Spania, România, Olanda, Republica Cehă, Austria, Norvegia, Suedia și Franța. După concertul lor de la Convenția GFA din 2008, Mark Switzer a scris în Soundboard:

„Performanța lui Duo Melis a fost una dintre favoritele mele de la conferință; interpretarea lor a fost superbă din punct de vedere tehnic, convingătoare din punct de vedere muzical și a demonstrat crearea unui ansamblu fantastic".

Susana și Alexis au studiat în Spania, respectiv în Grecia. Ei au continuat studiile postuniversitare ca duo și ca solist  la Conservatorul Koninklijk din Haga (Olanda), Conservatorul „Felix Mendelssohn Bartholdy" din Leipzig (Germania) și Conservatorul „Hanns Eisler" din Berlin (Germania). Din 2006, Alexis și Susana au predat la Conservatorul Național din Strasbourg, Franța.

 

Lasă un comentariu